Tatar z łososia
- 1 płat ciasta francuskiego
- 250g surowego łososia (bez skóry)
- 100 g wędzonego łososia
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 świeży ogórek
- 1 zielony pomidor
- 1 awokado
- świeży koperek
- szczypta pieprzu
- sos sojowy
- sok wyciśnięty z połowy limonki
TO CI SIĘ PRZYDA
- papier do pieczenia
- szklanka (ew. foremka) o dwóch średnicach
- pędzelek do rozsmarowania białka
Porada szefa kuchni
Pamiętaj, aby dobrze schłodzić łososia zanim zaczniesz przyrządzać tatara - siekanie mięsa będzie zdecydowanie łatwiejsze, niż w przypadku mięsa w temperaturze pokojowej. Zwróć szczególna uwagę na dodatki do tatara, które powinny być pokrojone w naprawdę drobną kosteczkę.
Tatar z łososia przepis
Koszyczki z ciasta francuskiego
- Na macie lub blacie kuchennym rozłóż ciasto francuskie i wytnij kółka za pomocą szklanki lub foremki.
- W skład każdego koszyczka wchodzą 3 kółka z ciasta francuskiego. Pierwsze pozostaw w całości, a z 2 pozostałych stwórz okręgi za pomocą mniejszej foremki lub szklanki.
- Do osobnej miseczki wbij surowe białko i rozbełtaj za pomocą widelca, przygotuj pędzelek do smarowania.
- Pierwsze (pełne) kółko posmaruj białkiem i połóż na nim wycięty okrąg, który również posmaruj białkiem za pomocą pędzelka. Na pełne kółko i pierwszy okrąg połóż kolejny, który również posmaruj białkiem.
- Wykonaj koszyczki ze wszystkich powstałych kółek. Wstaw do piekarnika (na blasze wyłożonej papierem do pieczenia) rozgrzanego do 190°C i piecz przez około 17 minut.
- Podczas pieczenia ciasto francuskie rośnie i może się zdarzyć, że koszyczki zaczną zmieniać kształt. Należy je obserwować podczas pieczenia i w razie potrzeby delikatnie uformować ciasto za pomocą noża. Po upieczeniu gniazdka wystudź.
Tatar z łososia
- Schłodzonego (surowego) łososia pokrój w bardzo drobną kostkę i przełóż do miseczki.
- Łososia wędzonego również drobno posiekaj i dodaj do tatara z surowego łososia. Do ryby dodaj pieprz, odrobinę sosu sojowego i całość delikatnie wymieszaj.
- Ogórka, cebulę i awokado (skropione sokiem z limonki) pokrój w bardzo drobną kostkę, a zielonego pomidora w cieniutkie plasterki.
- Koszyczki z ciasta francuskiego wypełnij tatarem z łososia i udekoruj przygotowanymi warzywami.