Pikantna zupa z wołowiną


5 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 marchewka
  • 2 czerwone papryki
  • 5 średnich pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • 2 małe papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 150 gr czerwonej soczewicy
  • 500 gr mięsa wołowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki mielonego kminu
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • liść laurowy
  • ziarenka kolendry
  • oliwa

TO CI SIĘ PRZYDA

  • garnek z grubym dnem
  • moździerz

Porada szefa kuchni

Kupując wołowinę na zupę należy pamiętać, że gotuje się ona dosyć długo. Chcąc, aby mięso było miękkie i w miarę szybko ugotowało się w zupie, wybierz np. mostek wołowy lub szynkę.

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego tak bardzo lubimy ostre przyprawy? Istnieje teoria zwana Benin Masochism, która wyjaśnia dlaczego ludzie tak lubią pikantne dania. Okazuje się, że z tego samego powodu co uwielbienie do horrorów, sportów ekstremalnych itp. Jak to jest możliwe? Tak samo zjedzenie ekstremalnie ostrej papryczki jak i przejażdżka rollercoasterem powoduje, że jesteśmy podekscytowani - jednym słowem dostajemy kopa adrenaliny, a jednocześnie nasz umysł podpowiada nam, że jesteśmy bezpieczni. Ta rozbieżność pomiędzy ciałem i umysłem daje poczucie przyjemności biorącej się z władzy umysłu nad ciałem. Większość ludzi lubi obronne reakcje jakie podejmuje ich organizm wobec niebezpieczeństwa, którego w rzeczywistości nie ma.

Pikantna zupa z wołowiną przepis

  1. Cebulę, czosnek oraz papryczki chilli pokrój w drobną kostkę.
  2. W dużym garnku rozgrzej kilka łyżek oliwy. Kiedy będzie już gorąca, dodaj pokrojone wcześniej warzywa i podsmażaj aż zmiękną.
  3. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj suche przyprawy (słodką paprykę, kmin, paprykę chilli, pieprz, liść laurowy i ziarna kolendry) i smaż do momentu aż uwolni się ich aromat.
  4. Przygotuj pozostałe warzywa. Seler naciowy, marchew i pomidory pokrój w kostkę (1cm x 1cm) i dodaj do garnka, delikatnie mieszając całość. Dolewaj powoli bulion warzywny, aby zupa nie była zbyt gęsta.
  5. Wołowinę pokrój w niewielką kostkę i dodaj do garnka z podsmażonymi warzywami i przyprawami.
  6. Całość duś aż do miękkości (ok. 1,5 h). Jeśli w garnku będzie za mało płynu możesz dodać wody.
  7. Czerwoną soczewicę opłucz na sitku pod bieżącą, zimną wodą.
  8. Kiedy mięso będzie już miękkie, dodaj opłukaną soczewicę i gotuj do momentu aż zmięknie.
  9. Całość dopraw solą według uznania.