Pikantna zupa z wołowiną
- 1 marchewka
- 2 czerwone papryki
- 5 średnich pomidorów
- 1 średnia cebula
- 2 małe papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- 2 gałązki selera naciowego
- 150 gr czerwonej soczewicy
- 500 gr mięsa wołowego
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżeczki mielonego kminu
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 1 l bulionu warzywnego
- liść laurowy
- ziarenka kolendry
- oliwa
TO CI SIĘ PRZYDA
- garnek z grubym dnem
- moździerz
Porada szefa kuchni
Kupując wołowinę na zupę należy pamiętać, że gotuje się ona dosyć długo. Chcąc, aby mięso było miękkie i w miarę szybko ugotowało się w zupie, wybierz np. mostek wołowy lub szynkę.
Pikantna zupa z wołowiną przepis
- Cebulę, czosnek oraz papryczki chilli pokrój w drobną kostkę.
- W dużym garnku rozgrzej kilka łyżek oliwy. Kiedy będzie już gorąca, dodaj pokrojone wcześniej warzywa i podsmażaj aż zmiękną.
- Kiedy warzywa zmiękną, dodaj suche przyprawy (słodką paprykę, kmin, paprykę chilli, pieprz, liść laurowy i ziarna kolendry) i smaż do momentu aż uwolni się ich aromat.
- Przygotuj pozostałe warzywa. Seler naciowy, marchew i pomidory pokrój w kostkę (1cm x 1cm) i dodaj do garnka, delikatnie mieszając całość. Dolewaj powoli bulion warzywny, aby zupa nie była zbyt gęsta.
- Wołowinę pokrój w niewielką kostkę i dodaj do garnka z podsmażonymi warzywami i przyprawami.
- Całość duś aż do miękkości (ok. 1,5 h). Jeśli w garnku będzie za mało płynu możesz dodać wody.
- Czerwoną soczewicę opłucz na sitku pod bieżącą, zimną wodą.
- Kiedy mięso będzie już miękkie, dodaj opłukaną soczewicę i gotuj do momentu aż zmięknie.
- Całość dopraw solą według uznania.