Kotlety z kaszy jaglanej


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej (200 g)
  • 1 surowe jajko
  • 1 średnia cebula
  • 2 średnie marchewki
  • garść posiekanej świeżej pietruszki lub jedna łyżka suszonej
  • 4 łyżki mąki pszennej + mąką do obtaczania kotletów
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • po szczypcie przypraw: kurkumy, papryki słodkiej i chili
  • olej lub oliwa do smażenia

TO CI SIĘ PRZYDA

  • moździerz
  • ręczniki papierowe
  • tarka o grubych oczkach

Porada szefa kuchni

Tak przygotowane kotlety mogą stanowić ciekawą bazę do pysznych wegetariańskich burgerów. W wersji urozmaiconej do kotletów możesz dodać ulubione prażone nasiona np. słonecznika, dyni lub sezamu, które nadadzą chrupkości daniu.

Mało kto wie, że kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz! Dlaczego akurat kasza jaglana?

  • po pierwsze obfituje ona w witaminy z grupy B, lecytynę i posiada więcej soli mineralnych niż pszenica, jęczmień i żyto. Ma również wysoki poziom białka i węglowodanów w złożonej postaci. Składniki te powoli uwalniają się do krwi podczas trawienia, dzięki czemu zapewniają mózgowi stały dopływ energii
  • po drugie pod względem wartości odżywczej znajduje się na drugim miejscu po kaszy gryczanej.Ponieważ kasza jaglana nie zawiera glutenu, jest doskonała dla osób na diecie bezglutenowej. Dziś mamy dla Was przepis na pyszne kotlety z kaszy jaglanej.

Kotlety z kaszy jaglanej przepis

  1. Kaszę dokładnie wypłukaj, aż woda będzie przezroczysta, a następnie ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź ją i pozostaw do przestudzenia.
  2. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę (kilka łyżek).
  3. Cebulę bardzo drobno posiekaj, a następnie zeszklij na rozgrzanym oleju lub oliwie.
  4. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  5. Przygotuj większą miskę i przełóż do niej ugotowaną kaszę, startą marchew, zeszkloną cebulkę, mąkę i całe jajko.
  6. Całość przypraw solą, pieprzem, kurkumą, papryką słodką i chilli, a następnie dodaj 3-4 łyżki sosu sojowego.
  7. Posiekaj drobno natkę pietruszki i dodaj do miski ze wszystkimi składnikami. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
  8. Z masy formuj kotleciki i obtaczaj w mące. Kotlety z kaszy jaglanej smaż na rozgrzanym oleju lub oliwie z obu stron, na złocisty kolor. Przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.