Kotlety z kaszy jaglanej
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej (200 g)
- 1 surowe jajko
- 1 średnia cebula
- 2 średnie marchewki
- garść posiekanej świeżej pietruszki lub jedna łyżka suszonej
- 4 łyżki mąki pszennej + mąką do obtaczania kotletów
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
- po szczypcie przypraw: kurkumy, papryki słodkiej i chili
- olej lub oliwa do smażenia
TO CI SIĘ PRZYDA
- moździerz
- ręczniki papierowe
- tarka o grubych oczkach
Porada szefa kuchni
Tak przygotowane kotlety mogą stanowić ciekawą bazę do pysznych wegetariańskich burgerów. W wersji urozmaiconej do kotletów możesz dodać ulubione prażone nasiona np. słonecznika, dyni lub sezamu, które nadadzą chrupkości daniu.
Kotlety z kaszy jaglanej przepis
- Kaszę dokładnie wypłukaj, aż woda będzie przezroczysta, a następnie ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź ją i pozostaw do przestudzenia.
- Na patelni rozgrzej olej lub oliwę (kilka łyżek).
- Cebulę bardzo drobno posiekaj, a następnie zeszklij na rozgrzanym oleju lub oliwie.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Przygotuj większą miskę i przełóż do niej ugotowaną kaszę, startą marchew, zeszkloną cebulkę, mąkę i całe jajko.
- Całość przypraw solą, pieprzem, kurkumą, papryką słodką i chilli, a następnie dodaj 3-4 łyżki sosu sojowego.
- Posiekaj drobno natkę pietruszki i dodaj do miski ze wszystkimi składnikami. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
- Z masy formuj kotleciki i obtaczaj w mące. Kotlety z kaszy jaglanej smaż na rozgrzanym oleju lub oliwie z obu stron, na złocisty kolor. Przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
A co się robi, żeby kotleciki były takie ładne i równe?
Można użyć w tym celu foremek lub lekko zwilżonymi rękoma delikatnie poklepywać i układać w pożądany kształt kotlecika :) ręce powinny być cały czas zwilżone!
Dzięki, może mi się uda. A można te kotleciki upiec? Ostatnio piekłam z kaszy gryczanej, tak samo pyszne, a zawsze zdrowiej:).
Muszę spróbować, wyglądają smakowicie! Ciekawe tylko czy nie będą się rozwalać czy przewracaniu….
Jasne! Najpierw jednak lekko powinnaś je podsmażyć na patelni, a następnie śmiało wrzucaj do pieca.
Jeśli dobrze rozgrzejesz tłuszcz na patelni, to dzięki panierce z mąki nic się z nimi nie stanie.
kasza zawsze na propsie!
Wyglądają bardzo dobrze. Szukałem prostej oraz smacznej potrawy i chyba właśnie ją znalazłem. Dzięki!
Kotleciki wyglądają na danie 1 klasa :) Ja lubię jeszcze te z jajek ale niestety są one bardzo tłuste i jem je raz na ruski rok… A co polecacie jako surówkę do tego? :)
Będą się bardzo przyjemnie komponowały z tą sałatką: http://www.codogara.pl/17564/salatka-grillowanych-warzyw-sera-halloumi/