Paprykarz mojej babci
- 3 szt. czerwonej papryki
- 3 szt. żółtej papryki
- ½ słoika papryki konserwowej
- około 1 kg białej cebuli
- 3 pętka kiełbasy
- 1 butelka passaty pomidorowej
- 1 papryczka chili
- sól i pieprz
- oliwa
TO CI SIĘ PRZYDA
- garnek z grubym dnem
- moździerz
Porada szefa kuchni
Paprykarz może być bardzo ostry lub łagodny. Wielbiciele pikantnych dań powinni zamienić papryczkę chilli na suszone pepperoncini, które jest bardzo intensywne. Moja wersja paprykarzu bardzo dobrze komponuje się z kromką ciemnego pieczywa. Jest to danie , które pamiętam z dzieciństwa. Robiła je moja babcia, mój tato, a teraz robię je ja. Pozostało w rodzinie, jako nasza rodzinna potrawa. Babcia pochodzi z Rumunii, gdzie używa się bardzo dużo papryki, również tej ostrej. Uwielbiam to danie i zawsze będzie kojarzyło mi się ona z moim rodzinnym domem.
Paprykarz mojej babci przepis
- Na początku umyj paprykę, a cebulę obierz z łupiny.
- Paprykę żółtą i czerwoną pokrój w grubszą kostkę, a cebulę w półpióra.
- Kiełbasę pokrój w drobniejszą kostkę. Na średnim ogniu rozgrzej oliwę w dużym garnku.
- Kiedy oliwa będzie już dobrze rozgrzana, wrzuć do garnka pokrojoną kiełbasę. Kiedy będzie już zarumieniona przełóż ją do osobnej miseczki zostawiając jak najwięcej tłuszczu w garnku.
- Pokrój drobno paprykę konserwową i chilli.
- Do tego samego garnka wrzuć pokrojoną cebulę i duś do momentu aż będzie miękka. Następnie dodaj do niej pokrojona paprykę (surową, konserwową i chilli).
- Duś całość przez kilka minut i dodaj podsmażoną kiełbasę. Całość zalej sosem pomidorowym i gotuj całość przez ok. 5 min.
- Dodaj sól i pieprz do smaku i pozostaw na wolnym ogniu aż wszystkie składniki się połączą.
- Gorący paprykarz podaj z kromką ciemnego, świeżego pieczywa.
Paprykarz jest tylko jeden- szczeciński, temu czemuś bliżej do leczo