Domowe nachosy z sosem serowym
- 2 tortille
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki chilli
- szczypta soli
Sos serowy
- 150 g serka topionego śmietankowego
- 180 ml mleka
- szczypta soli, papryki słodkiej i chilli
TO CI SIĘ PRZYDA
- silikonowy pędzelek
Porada szefa kuchni
Sos podawaj lekko ciepły. Jeśli zastygnie i stężeje podgrzej go ponownie na niewielkim ogniu. Dla urozmaicenia smaku, cześć serka topionego można zastąpić serem o wyrazistym smaku np. gorgonzolą lub parmezanem.
Domowe nachosy z sosem serowym przepis
- Piekarnik rozgrzej do 180°C (z termoobiegiem).
- W małej misce wymieszaj olej z przyprawami: słodką papryką, chilli i solą.
- Tortille posmaruj olejem z przyprawami z obu stron, przy pomocy pędzelka silikonowego.
- Tortille pokrój w 8 trójkątów, a następnie każdy z nich pokrój w kolejne 4 trójkąty.
- Nachosy przełóż na blaszkę i piecz przez około 4-5 minut, aż się delikatnie zarumienią.
- Wyjmij i pozostaw do przestudzenia.
- Serek topiony pokrój na mniejsze kawałki
- Przełóż do garnuszka, dolej mleko.
- Podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aż serki się roztopią, a sos będzie jednolity i gładki.
- Dopraw do smaku solą, papryką słodką i chili.
- Sos przelej do miseczki. Podawaj lekko ostygnięty z nachosami