Zupa krem z zielonych pomidorów
Bulion
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1/2 pora
- liść kapusty
- ok. 2 l wody
- 1 cebula biała
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 4 ziela angielskie
- 6 ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
- 5 gałązek natki pietruszki
Baza pomidorowa
- ok. 12 szt. zielonych pomidorów
- 1 szalotka
- 1 czerwona cebula
- 5 ząbków czosnku
- oliwa
- szczypta soli i pieprzu
TO CI SIĘ PRZYDA
- sitko lub durszlak
- blender
- garnek z grubym dnem
Porada szefa kuchni
Nasza pomidorówka powstała z miłości do pomidorów, dlatego w naszym przepisie wykorzystaliśmy wszystkie części pomidorów - zarówno skórkę, która została delikatnie sparzona, jak i gniazda nasienne. Jeśli zdecydujesz się na pominięcie tych części i przygotowanie kremu z samego miąższu, pamiętaj, aby kupić więcej zielonych pomidorów!
Zupa krem z zielonych pomidorów przepis
- Zacznij od przygotowania bulionu. Umyj i obierz seler, marchewkę oraz pietruszkę, a następnie przełóż do garnka. Dodaj opłukany seler i liść kapusty.
- Zalej całość zimną wodą i zagotuj na niewielkim ogniu.
- Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz i zmniejsz ogień.
- Cebulę (w łupinie) opal nad palnikiem przez ok. 2 min i dodaj do wywaru.
- Do garnka z bulionem dodaj gałązki natki pietruszki i gotuj przez ok. 60 min. na niewielkim ogniu.
- W czasie kiedy gotuje się wywar warzywny, przygotuj pastę z zielonych pomidorów.
- Do garnka o grubym dnie wlej ok. 3 łyżki oliwy i poczekaj, aż się rozgrzeje.
- Czerwoną cebulę, szalotkę i czosnek obierz z łupin, a pomidory sparz wrzątkiem.
- Zielone pomidory pokrój w ćwiartki, a cebulę i szalotkę posiekaj na większe kawałki. Dodaj wszystkie składniki do garnka z oliwą.
- Dopraw solą i pieprzem i gotuj do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać.
- Gotowy bulion warzywny odcedź. Wywar dodaj do pomidorów i gotuj przez chwilę.
- Dodaj ugotowaną marchew z bulionu, a następnie zblenduj całość na gładką masę
- Krem możesz podać z jogurtem naturalnym, świeżo siekanym szczypiorkiem i kromką ciemnego pieczywa.
Ale zgłodniałem …
koniecznie kiedyś spróbuję… jak tylko dorwę zielone pomidory :O
Czy jeśli dodam do bulionu trochę mięsa czy pomidorówka będzie równie dobra? Wolę jednak taki bulion niż stricte jarski?!
Będzie równie dobra :) Najlepiej się sprawdzi mięso drobiowe.
Czy opalanie cebuli nad palnikiem jest zdrowe? Możecie napisać coś na ten temat? W końcu to „otwarty płomień” z gazu??
Opalanie nad palnikiem nie jest szkodliwe ponieważ wszystko się wcześniej spala. Ważne aby płomień z kuchenki był na tyle mocny aby miał kolor żółty a nie niebieski. Cebulę można także opalić kładąc ją na palniku elektrycznym lub na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Idealnie także się sprawdzą elektryczne opiekacze lub piekarnik ustawiony na tryb grillowania górnego.
Czy ten bulion może być gotowany na wołowinie? Jesli tak, na jakiej części najlepiej?
Najlepiej szponder, pręga lub łopatka.