Chałwowa masa do tortu
- 350 g masła
- 200 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 200 g ulubionej chałwy
TO CI SIĘ PRZYDA
- rózga do ubijania
- mikser
Porada szefa kuchni
Do masy chałwowej możesz dodać odrobinę ulubionego alkoholu. Pamiętaj jednak, aby nie było go zbyt dużo ponieważ może zdominować smak chałwy.
Chałwowa masa do tortu przepis
- Wyciągnij jajka z lodówki i oddziel białka od żółtek.
- Do miski włóż masło i utrzyj na puszystą masę - może to zająć kilka minut.
- Do małego garnka wlej wodę i czekaj aż się zagotuje, kiedy zacznie delikatnie bulgotać, na garnku połóż miskę (tak, aby dno miski nie dotykało bezpośrednio wrzątku). Do miski wlej żółtka i dodaj cukier. Utrzyj wszystko za pomocą rózgi.
- Kiedy żółtka będą już utarte, ściągnij miskę z garnka i odstaw do wystudzenia.
- Do utartego masła dodaj kwaśną śmietanę i ucieraj za pomocą miksera, Kiedy składniki się połączą, dodaj wystudzone żółtka i nadal ucieraj.
- Na końcu dodaj ulubioną chałwę i zmiksuj na gładką masę. Tu znajdziecie przepis na biszkopt idealny biszkopt.
Po czym poznać że chałwa jest dobra? Czy możecie doradzić jak wybrać tę, która ma i dobry smak i dobra jakość i jest jak najmniej sztuczna?
Cześć Olo! Najlepsza będzie chałwa kupowana na wagę, we Wrocławiu znajdziesz taką na Bazarze Smakoszy – produkty zawsze od certyfikowanych dostawców. Dobra chałwa składa się z sezamu i miodu, w tych gorszych (zakupionych w marketach) znajdziesz dodatkowo masę cukru i tłuszczu.
Jaka opinię ma redakcja na temat chałwy ukraińskiej, która ostatnio pojawiła się w sklepach i na bazarach?
Próbowałem ostatnio chałwy słonecznikowej z Ukrainy i śmiało mogę o niej napisać, że ma dobry i ciekawy smak. :)