Chrupiący kotlet schabowy
- 4 plastry schabu (bez kości) o grubości ok. 1,5 cm
- 1 duże jajko
- bułka tarta
- mąka pszenna
- sól, pieprz
- klarowane masło lub olej do smażenia
TO CI SIĘ PRZYDA
- patelnia
- tłuczek do mięsa
- ręczniki papierowe
- folia spożywcza
Porada szefa kuchni
Czy wiesz co jest sekretem chrupiącej panierki? Już ją zdradzam. Nie smaż zbyt wielu kotlety na raz, ponieważ temperatura tłuszczu gwałtownie spada i panierka nasiąka olejem lub masłem. Kotlety panieruj bezpośrednio przed smażeniem, jeśli zrobisz to wcześniej, panierka przesiąknie wilgocią od mięsa i może odchodzić podczas smażenia.
Chrupiący kotlet schabowy przepis
- Plastry schabu umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
- Kotlety ułóż na desce, przykryj folią spożywczą i dokładnie rozbij tłuczkiem. Kotlet powinien być rozbity dość cienko, ale tak, aby w mięsie nie powstały dziury.
- Rozbite kotlety oprósz solą i pieprzem z obu stron.
- Przygotuj trzy talerze. W jednym dokładnie roztrzep jajko, do drugiego nasyp mąkę , a do trzeciego bułkę tartą.
- Obtaczaj kotlety najpierw w mące, potem w jajku i na końcu w bułce.
- Na patelni rozgrzej olej. Dla podniesienia walorów smakowych warto dodać łyżkę klarowanego masła do oleju.
- Smaż kotlety z obu stron na złocisty kolor, przewracając co jakiś czas, by mięso upiekło się równomiernie. Jeśli smażysz większą ilość kotletów, co jakiś czas wymieniaj tłuszcz na nowy, aby uniknąć przypalania się bułki, która pozostała na patelni.
- Usmażone kotlety przełóż na ręczniki papierowe aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.
Wiele osób nakłuwa kotlety podczas smażenia i mówi, że będą dzięki temu bardziej chrupiące. jaka jest wasza opinia na ten temat?
Od nakłuwania kotleta tylko sprawimy, że z mięsa wypłyną soki, a w rezultacie kotlet się ugotuje a nie usmaży. Ważne aby mięso było dobrze rozbite i zapanierowane tuż przed smażeniem. Oto sekret chrupkości :)
Jak zrobić klarowane masło w domu żeby się nie przypaliło?
W suchym garnku umieść kostkę masła i postaw na palniku włączonym na małą moc. Poczekaj aż masło się całkowicie rozpuści. Powstaną 3 warstwy szumowina na wierzchu, po środku masło klarowane a na dnie pozostałe składniki.
Następnie zbierz łyżką cały biały osad z wierzchu i wyrzuć. Czyste masło klarowane przy pomocy głębokiej łyżki lub małej chochelki przelej do osobnego pojemnika z przykrywką.
Schabowy kojarzy mi się zawsze z kapustą i ziemniakami, a może znacie jakąś inna surówkę, która się fajnie z nim komponuje? Buraczki?
Proponuję bukiet surówek składający się z buraczków, czerwonej kapusty i surówki z marchwi.
Mniam ale zrobiliście mi smak, jutro lecę po schab i robię schabowe ! Dzięki za inspirację na poniedziałkowy obiad :)
Polecam jeszcze do jajka dodać parmezanu, może być nawet z mozzarelli. Dzięki temu panierka stanie się jeszcze pyszniejsza i bardziej chrupiąca.
A z sezamem Łukaszu przygotowywałeś panierkę? jeśli nie, to gorąco zachęcam.
Próbowaliście kiedyś obtoczyć mięso we wiórkach kokosowych? Polecam – mi wyszło obłędne! Może zrobicie taki przepis?
Właśnie chciałem polecić sezam, uprzedziłeś mnie :) dodam tylko, że do panierki nadaje się zarówno jasny jak i ciemny sezam, a z pomieszanymi ziarenkami fajowo to wygląda!
Robiłem tak z krewetkami, ale ze schabem jeszcze nie. A może Ty zrobisz i prześlesz nam fotografie wraz z przepisem?