Ciasto do pizzy – przepis na idealne ciasto do pizzy
Ciasto do pizzy (2 duże blaty)
- ½ kg mąki pszennej
- 1 saszetka drożdży instant (7 g) (używam drożdży firmy Dr. Oetker)
- 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 300 ml ciepłej wody (nie gorącej!)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Domowy sos do pizzy
- 3 ząbki czosnku
- 400 g passaty pomidorowej
- bazylia i oregano (świeże lub suszone)
- sól, pieprz, opcjonalnie - szczypta cukru
- oliwa z oliwek
Dodatki do pizzy
- mały słoik czarnych oliwek
- 2 kule sera mozzarella (2 x 125 g) – polecam Livilio z Lidla
- 200 g szynki parmeńskiej pokrojonej w cienkie plastry
- 2 garście rukoli
- pomidorowy sos do pizzy
- suszone oregano
TO CI SIĘ PRZYDA
- wałek
- stolnica
- blacha do pieczenia pizzy
Porada szefa kuchni
Ciasto do pizzy możesz przyrządzić z podwójnej porcji ciasta i połowę zamrozić. Przed planowanym użyciem, wyciągnij i pozostaw je do odmrożenia na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.
Ciasto do pizzy – przepis na idealne ciasto do pizzy przepis
- Na stolnicę lub blat wysyp mąkę, dodaj sól. Zrób w środku zagłębienie.
- Drożdże i cukier wymieszaj z ciepłą wodą, odstaw na 5 minut (mieszanina powinna zacząć się pienić).
- Do zagłębienia w mące wlewaj po trochę wody z drożdżami. Widelcem, okrężnymi ruchami stopniowo zagarniaj mąkę z wnętrza zagłębienia i mieszaj z drożdżami. Dodaj łyżkę oliwy i wyrabiaj ciasto ręcznie, aż stanie się gładkie i sprężyste. Jeśli mamy mikser z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego, możemy ciasto wyrobić przy pomocy miksera.
- Z wyrobionego ciasta zrób kulę, przełóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 45-60 minut, aby ciasto do pizzy urosło.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- W garnku z grubym dnem na oliwie zeszklij czosnek.
- Dodaj passatę pomidorową, zioła (jeśli używamy świeżych drobno je siekamy) i gotuj na wolnym ogniu, aż sos odparuje i zgęstnieje.
- Popraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru.
Uwagi: Z podanych składników sosu wyjdzie więcej niż na dwie pizze. Pozostałą część przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce lub porcjujemy i zamrażamy.
- Umyj rukolę i wysusz za pomocą ręczników papierowych.
- Gdy ciasto wyrośnie podziel je na dwie części.
- Kolejno przekładaj części ciasta na blat posypany odrobiną mąki i wałkuj cienkie spody, w razie potrzeby podsypując mąką.
- Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę wysmarowaną oliwą. Ciasto można też wałkować bezpośrednio na blasze wysmarowanej oliwą, małym wałeczkiem. To prostszy i szybszy sposób, który polecam.
- Piekarnik rozgrzej do 240°C
- Rozwałkowane blaty posmaruj sosem pomidorowym.
- Mozzarellę pokrój na plastry, a następnie porwij na mniejsze kawałki i rozłóż na każdym spodzie pizzy.
- Następnie rozłóż szynkę parmeńską i czarne oliwki. Posyp oregano.
- Kolejno piecz w nagrzanym piekarniku przez około 8-9 minut.
- Upieczone pizze posyp rukolą i pokrój na trójkąty.
Czytałem w internecie, że zamrożone i rozmrożone produkty nie sa juz takie dobre jak świeże. Czy ciasto do pizzy nie będzie stanowiło takiego samego problemu?
Nie będzie żadnego problemu, ponieważ spadek jakości bardziej tyczy się kupnych produktów, a w tym przepisie sami go przygotowujemy. Jednak trzeba pamiętać że rzeczy w zamrażarce też nie mogą tam leżeć długimi latami.
Czy moglibyście napisać co to jest passata pomidorowa? Sos?
Passata to włoski przecier pomidorowy który wykorzystuje się do zup i sosów.
Czy próbowaliście łączyć ciasto do pizzy z innym rodzajem sosów niż pomidorowym? Czy to w ogóle jest smaczne?
Sos beszamelowy lub śmietankowo – ziołowy świetnie nadaje się do pizzy typu Carbonara, wegetariańskich lub serowych. Barbecue w połączeniu z mięsnymi dodatkami też robi furorę, ale oliwa ziołowa z rukolą, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym to mistrzostwo :)