Tarta ze szpinakiem
- 1 płat ciasta francuskiego
- 1 por
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 duża cukinia
- 1 średnia papryczka chilli
- 1 kulka mozarelli
- 400 g śmietany 18%
- 2 surowe jajka
- sól i pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- masło do smażenia
TO CI SIĘ PRZYDA
- forma do tarty o śr. 26 cm
- praska do czosnku
Porada szefa kuchni
Przepis, który dziś dla Was przygotowałam, z pewnością zadowoli wegetarian, pamiętajcie jednak, że zawsze możecie go urozmaicać wedle własnego gustu. Dodając do tarty boczek lub szynkę prosciutto, sprawimy, że i mięsożerców ucieszy taka uczta.
Tarta ze szpinakiem przepis
- Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia, a następnie płatem ciasta francuskiego (możesz także wykorzystać papier, który dołączony jest do ciasta).
- Na patelni lub w woku rozpuść ok. łyżkę masła. Pokrój pora (jego białą i jasnozieloną część) w drobne krążki i dodaj do roztopionego masła.
- Duś pora do momentu aż będzie miękki, a następnie dopraw szczyptą soli i pieprzu do smaku. Pora wyłóż na ciasto francuskie, którym wyłożona jest forma do tarty.
- Mozarellę pokrój w cienkie plastry i ułóż na warstwie duszonego pora, tak aby zakryła całą powierzchnię.
- Na patelni z oliwą, podsmaż szpinak. obierz czosnek i wyciśnij go przez praskę do szpinaku, dodaj szczyptę soli i gałki muszkatołowej.
- Kiedy szpinak będzie już podsmażony, wyłóż go do tarty na warstwę mozarelli.
- Cukinię umyj i osusz ręcznikami papierowymi, a następnie pokrój na bardzo cienkie plastry (wykorzystaj obieraczkę do warzyw). Układaj je na warstwie szpinaku, tak, aby zakryły całą powierzchnię tarty.
- Przygotuj zalewę do tarty: śmietanę rozbełtaj dokładnie z jajkami oraz szczyptą soli i pieprzu - zalej całą powierzchnię tarty.
- Papryczkę chilli pokrój w cienkie paseczki i posyp tartę. Piekarnik rozgrzej do 190°C (z termoobiegiem).
- Całość piecz w piekarniku przez ok. 30 min.
Przyrządziłem poprzednią tartę Pani Izabeli i była wyśmienita mam nadzieję, że ta również jest taka dobra?! Tamta zdaje się była z jarmużem :) Czy redakcja tez już próbowała? :)
Tak, była również z jarmużem. Każdą potrawę jaką przygotowują mamy okazję spróbować ;)
Czy zamiast śmietany 18% można użyć tej mniej kalorycznej?
Olala ale super przepis, na bank wypróbuję bo uwielbiam wszelkie tarty!