Zamiast ziemniaków… kaszotto!
- 200 g kaszy pęczak
- do podsmażenia: łyżka masła + 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- 1 mała cebula
- 250 ml białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
- 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2-3 łyżki świeżo startego parmezanu
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- do posypania: posiekana natka pietruszki
TO CI SIĘ PRZYDA
- tarka do sera
- garnek z grubym dnem
- patelnia
Porada szefa kuchni
Bulion do kaszotta, tak jak w przypadku risotta, należy wlewać etapami. Często mieszaj potrawę, aby kasza się nie przypaliła i nie przywarła do dna.
Zamiast ziemniaków… kaszotto! przepis
- Cebulę obierz i drobno posiekaj
- Do garnka wrzuć łyżkę masła, wlej 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju. Wrzuć cebulę i zeszklij.
- Do cebuli dodaj kaszę i podsmażaj razem przez około 2 minuty, co jakiś czas mieszając.
- Wlej wino i zamieszaj. Poczekaj, aż kasza wchłonie wino, a następnie wlej szklankę bulionu. Mieszaj od czasu do czasu.
- Kiedy kasza wchłonie płyn dolej kolejną szklankę bulionu. Stopniowo dolewaj bulion, w miarę jak kasza będzie go wchłaniać, mieszaj co jakiś czas potrawę.
- Czynność powtarzaj do momentu kiedy kasza będzie ugotowana. Kaszotto powinno być gęste i kremowe.
- Zdejmij z ognia, dodaj parmezan oraz masło. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 2-3 minuty.
- Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Co może być zamiennikiem pietruszki w kaszotto? Nie lubię jej smaku….
Polecam świeżą kolendrę lub tymianek a także te zioła które lubisz najbardziej.
uwiellllllbiam !!!