150 g koziego sera (polecam ser firmy AGRO-DANMIS)
450 g mrożonego bobu (w sezonie wykorzystaj świeży bób)
2 łyżki jogurtu greckiego
świeża mięta
kiełki rzodkiewki - do dekoracji
szczypta soli
szczypta młotowanego pieprzu
TO CI SIĘ PRZYDA
blender
sitko lub durszlak
moździerz
Coraz częściej rezygnujemy ze sklepowych, przetworzonych produktów, a wybieramy domowe wyroby. Nawet jeśli sezon na świeży bób dawno minął, warto, abyś przygotował pastę kanapkową z mrożonego bobu, który jest równie smaczny i bogaty w wartości odżywcze. Kozi ser podkreśla smak i aromat pasty, a przy okazji jest skarbnicą mikroelementów: wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Precz z nudnymi kanapkami bez wyrazu!
Pasta kanapkowa z bobem i kozim serem przepis
Bób ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, pod koniec gotowania wyciągnij kilka twardszych ziaren bobu do dekoracji.
Ugotowany bób odcedź za pomocą sitka i pozostaw do ostygnięcia.
Kiedy bób ostygnie, obierz go ze skórek i przełóż do większej miski, w której będziesz blendować wszystkie składniki.
Zblenduj bób na gładką masę, a następnie dodaj kozi ser, jogurt i dopraw solą i pieprzem.
Ponownie zblenduj wszystkie składniki.
Świeżą miętę drobno posiekaj i dodaj do pasty, a następnie dokładnie wymieszaj.
Pasta kanapkowa najlepiej smakuje ze świeżym, ciemnym pieczywem. Do dekoracji możesz wykorzystać kiełki rzodkiewki i pozostawione wcześniej całe ziarna bobu.
Po czym poznać bób ze jest świeży – czasem poza sezonem da się go kupić i nie wiem na co zwracać uwagę?
Codogara
2015/03/11 14:55
Świeżość bobu można ocenić poprzez obrania jednego z łupinki, jeśli kolor jest jasnozielony i nie ma nic niepokojącego to jest OK. Jeśli chcesz mieć bób poza sezonem możesz go dostać mrożony – jest kilku producentów na runku, którzy mają go w swojej ofercie. Zalecam Ci jednak kupić w sezonie np. 2 kg, stworzyć porcje po 0,5 kg i samemu zamrozić.
Julia
2015/03/20 15:08
Czy należy zwracać szczególnie uwagę na coś, przy zakupie koziego sera?
Codogara
2015/03/20 15:20
Jak przy wszystkich produktach zwracaj uwagę na skład – im mniej sztuczności tym lepiej, ale i tym samym krótszy termin przydatności.
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Po czym poznać bób ze jest świeży – czasem poza sezonem da się go kupić i nie wiem na co zwracać uwagę?
Świeżość bobu można ocenić poprzez obrania jednego z łupinki, jeśli kolor jest jasnozielony i nie ma nic niepokojącego to jest OK. Jeśli chcesz mieć bób poza sezonem możesz go dostać mrożony – jest kilku producentów na runku, którzy mają go w swojej ofercie. Zalecam Ci jednak kupić w sezonie np. 2 kg, stworzyć porcje po 0,5 kg i samemu zamrozić.
Czy należy zwracać szczególnie uwagę na coś, przy zakupie koziego sera?
Jak przy wszystkich produktach zwracaj uwagę na skład – im mniej sztuczności tym lepiej, ale i tym samym krótszy termin przydatności.