2 łyżeczki żelatyny + odrobina wody do rozpuszczenia
cukier wanilinowy
ulubione owoce sezonowe (ew. mrożone)
owocowa galaretka
TO CI SIĘ PRZYDA
malakser
mikser
garnek z grubym dnem
plastikowa szpatułka
tortownica
Kasza manna przeżywa renesans w kuchni. Wiecie do jakich dań możecie ją wykorzystać?
Coraz częściej wykorzystujemy kaszę manną jako zamiennik ryżu lub makaronów w zupie. Dlaczego? Ponieważ jest lekkostrawna i świetnie wkomponuje się w dietę osób, które liczą kalorie. Kasza manna jest coraz częściej składnikiem ciast i deserów - nikogo nie zdziwi już sernik czy miodownik z kaszą manną. Właśnie dziś przygotowaliśmy dla Was coś na słodko. Sami sprawdźcie!
Ciasto z kaszą manną przepis
Ciastka rozdrobnij za pomocą malaksera lub włóż do foliowej reklamówki i rozkrusz przy pomocy wałka lub tłuczka.
Masło roztop w rondelku i wlej do pokruszonych ciastek. Wymieszaj tak, aby konsystencja przypominała mokry piasek.
Dno tortownicy dokładnie wylep uzyskaną masą i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
Śmietanę kremówkę ubij za pomocą miksera na puszystą masę.
W garnku z grubym dnem (na niewielkim ogniu) ugotuj kaszę mannę według przepisu na opakowaniu.
W osobnym garnku utrzyj żółtka z cukrem, cukrem wanilinowym i rozpuszczoną, lekko schłodzoną żelatyną.
Dodaj ugotowaną i schłodzoną kaszę mannę.
Kiedy wszystkie składniki się połączą dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj za pomocą plastikowej szpatułki.
Schłodzony spód z ciastek wyciągnij z lodówki i rozprowadź na nim przygotowaną masę.
Ciasto odstaw do lodówki na kilka godzin, aby stężało.
Kiedy masa z kaszy mannej stężeje, wyłóż na niej ulubione owoce i zalej owocową galaretką. Ponownie odstaw do lodówki, aby stężało.
Miałam kiedyś okazję go spróbować i było pyszne! Teraz mam przepis i wreszcie zrobię sama, fajnie, ze nie trzeba nic piec :P
Roberto
2015/03/20 15:03
Ciasto bomba, tak jak pani poniżej pisała, świetny smak i super przepis :)
Mila
2015/03/25 11:28
Świetny przepis! Polecam!
Joena
2015/04/07 10:36
Chciałam się pochwalić jak mi wyszło ciasto z waszego przepisu. Dałam same truskawki bo moje dzieci je uwielbiają. Truskawki są z własnego ogródka, tyle że mroziłam je, aby mieć właśnie na taką okazję. :) Dziękuję za przepis
Codogara
2015/04/08 08:49
Ładnie wygląda, ale gdzie galaretka :D
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Miałam kiedyś okazję go spróbować i było pyszne! Teraz mam przepis i wreszcie zrobię sama, fajnie, ze nie trzeba nic piec :P
Ciasto bomba, tak jak pani poniżej pisała, świetny smak i super przepis :)
Świetny przepis! Polecam!
Chciałam się pochwalić jak mi wyszło ciasto z waszego przepisu. Dałam same truskawki bo moje dzieci je uwielbiają. Truskawki są z własnego ogródka, tyle że mroziłam je, aby mieć właśnie na taką okazję. :) Dziękuję za przepis
Ładnie wygląda, ale gdzie galaretka :D