Wielkanocny sos żurawinowy
- 0,5 kg żurawiny (może być mrożona)
- 1 duża pomarańcza
- 1 cebula
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka oliwy
- 120 ml czerwonego wina (wytrawne)
TO CI SIĘ PRZYDA
- wyciskarka do cytrusów
- tarka o drobnych oczkach
Porada szefa kuchni
Żurawina jest świetnym dodatkiem do deserów, mięs i serów. Ja polecam ten sos jako uzupełnienie świątecznego pasztetu z królika. Jeśli nie jesteście fanami tego typu dań, wykorzystajcie sos żurawinowy jako dressing do sałatek.
Wielkanocny sos żurawinowy przepis
- Cebulę obierz z łupin i posiekaj w drobną kostkę.
- Pomarańczę dokładnie umyj i osusz. Następnie delikatnie zetrzyj wierzchnią warstwę skórki i wyciśnij sok z miąższu.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Kiedy będzie już rozgrzana dodaj do niej pokrojoną cebulę i zeszklij do miękkości.
- Do garnka z cebulą dodaj żurawinę, miód, startą skórkę oraz sok z pomarańczy. Całość duś na małej mocy palnika delikatnie mieszając całość, aż żurawina zmięknie.
- Pod koniec duszenia dolej wino i duś całość jeszcze 10 minut.
- Gotowy sos podawaj dopiero po ostygnięciu.
Po czym poznać, że kupujemy świeżą żurawinę, a nie stare owoce?
Poznasz to po soczystości, jędrności oraz „żywszym” kolorze. W dodatku nad świeżymi owocami nie będą krążyły muszki owocówki.
Jako dressing do sałatek z czym będzie się dobrze komponować?
Kwaskowaty smak żurawiny idealnie skomponuje się z ostrością i goryczą rukoli. Dodaj do tego jeszcze starty na płatki ser kozi i odrobinę oliwy.