Jajka po benedyktyńsku wbrew pozorom nie mają nic wspólnego z zakonem benedyktynów. Chcecie poznać historię tej śniadaniowej klasyki? W 1894 roku w Nowym Jorku, pewien emerytowany makler giełdowy, przebywając w hotelu Waldorf Astoria, zażyczył sobie jajko w koszulce polane obficie sosem holenderskim. Danie to tak zachwyciło szefa kuchni (Oscar Tschirky), że postanowił wprowadzić je na stałe do śniadaniowej i lunchowej karty w hotelowej restauracji. Przepis na jajka po benedyktyńsku uznany został za najwynioślejszą formę przygotowania jajek na śniadanie. A teraz możesz je przygotować także i Ty! Na przykład na śniadanie... do łóżka!
Jajka po benedyktyńsku przepis
Zagotuj wodę z białym octem (4 łyżki octu na 1 litr wody).
Kiedy woda będzie delikatnie wrzeć, zacznij wbijać delikatnie jajka - możesz to zrobić bezpośrednio do garnka lub wbić pojedynczo do miseczki i delikatnie przelać do garnka z wodą.
Jajka gotuj przez 2 min, a następnie wyciągnij z wody za pomocą łyżki cedzakowej.
Przygotuj sos holenderski. Do niewielkiego garnka wlej wodę (ok. 3/4 wysokości garnka) i zagotuj.
Do szklanej lub metalowej miseczki wlej 2 żółtka, ocet, sól i pieprz. Ubij wszystkie składniki za pomocą rózgi, nasadzając miskę na garnek z wrzącą wodą.
Kiedy składniki się połączą, zacznij dodawać powoli roztopione masło oraz odrobinę soku z cytryny (pamiętaj, aby cały czas mieszać).
Kiedy sos będzie miał aksamitną konsystencję, ściągnij miskę z garnka.
W tosterze opiecz tosty. Na każdym toście połóż jajko w koszulce i polej sosem holenderskim.
Czy zamiast białego pieczywa tostowego mogę użyć czegoś ciemnego?
Codogara
2015/03/20 14:59
Oczywiście! Możesz użyć innych rodzajów pieczywa. Ja polecam bagietki, zbożowe i pełnoziarniste pieczywo.
Julio
2015/03/25 11:20
Czy jajka gotowane w wodzie z octem nie mają smaku octu? Bo spróbowałbym ale boję się że przejdą nim bardzo mocno?
Codogara
2015/03/25 11:27
Przy wlaniu jajka do wody z octem, białko automatycznie się ścina, ale nie przechodzi smak jego smakiem. Ważne aby po wyjęciu go z wody osuszyć lub dokładnie odsączyć, ponieważ woda pozostała na jajku będzie smakowała octem.
Elvis
2015/03/30 09:54
Bardzo ciekawy przepis, z chęcią spróbuję :) Można by jeszcze dodać do tego pieczony boczek :)
Alexa
2015/03/31 10:57
Super! Na pewno przy najbliższej okazji wypróbuję!
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Czy zamiast białego pieczywa tostowego mogę użyć czegoś ciemnego?
Oczywiście! Możesz użyć innych rodzajów pieczywa. Ja polecam bagietki, zbożowe i pełnoziarniste pieczywo.
Czy jajka gotowane w wodzie z octem nie mają smaku octu? Bo spróbowałbym ale boję się że przejdą nim bardzo mocno?
Przy wlaniu jajka do wody z octem, białko automatycznie się ścina, ale nie przechodzi smak jego smakiem. Ważne aby po wyjęciu go z wody osuszyć lub dokładnie odsączyć, ponieważ woda pozostała na jajku będzie smakowała octem.
Bardzo ciekawy przepis, z chęcią spróbuję :) Można by jeszcze dodać do tego pieczony boczek :)
Super! Na pewno przy najbliższej okazji wypróbuję!