Jajka faszerowane pastą z awokado
- 6 jajek
- 1 awokado
- świeża kolendra w doniczce
- kilka kropel cytryny
- majonez
- ulubione kiełki (rzeżucha, rzodkiewka, brokuł)
- sól i pieprz do smaku
Porada szefa kuchni
Aby w łatwy sposób obrać jajka ze skorupek po ugotowaniu, ostukaj całą skorupkę dookoła, aby woda podczas schładzania mogła przedostać się pomiędzy skorupkę a jajko. Dzięki temu zabiegowi skorupka bardzo łatwo będzie odchodzić i nie uszkodzisz struktury jajek.
Jajka faszerowane pastą z awokado przepis
- W garnku umieść jajka i wsyp łyżkę soli. Całość postaw na palniku włączonym na średnią moc i gotuj 10 minut od momentu, aż woda zacznie wrzeć. Ugotowane jajka schłodź w zimnej wodzie.
- Awokado przekrój wzdłuż na pół i wyjmij pestkę. Łyżką wydrąż miąższ i pokrój go na mniejsze kawałki. Całość skrop sokiem z cytryny aby nie ściemniało.
- Kolendrę drobno posiekaj.
- Jajka obierz ze skorupek, przekrój wzdłuż na pół i wyciągnij żółtka.
- Żółtka umieść w misce i dokładnie wymieszaj z awokado oraz kolendrą. Ugnieć całość widelcem, aby połączyć całość w gęstą, jednolitą masę.
- Pastę dopraw solą, pieprzem i majonezem (według uznania).
- Tak przygotowaną pastą wypełnij połówki wydrążonych jajek.
- Gotowe jajka udekoruj kiełkami.
Po czym poznać, że awokado jest świeże?
Po sprężystości, ponieważ sugerując się kolorem możemy się wprowadzić w błąd i również trafić zarówno na niedojrzałe jak i przejrzałe sztuki. Awokado powinno być delikatnie miękkie po naciśnięciu, jednak nie za bardzo. Ten stopień miękkości trzeba wyczuć.
Czy po kolorze żółtka jesteśmy w stanie poznać czy jajko jest świeże?
Po kolorze nie bardzo określisz świeżość, poniewarz czasem po zbyt długim gotowaniu dookoła żółtka tworzy się szara obwódka z siarki co utrudni określenie koloru. Aby upewnić się czy jest świeże przed gotowaniem w szklance wody rozpuść łyżkę soli i wrzuć do środka jajko. jeśli tonie oznacza to że jest świeże, jeśli pływa ale jest zanurzone w większości to oznacza że jajko jest średnio świeże. Jeśli zaś jajko pływa niemal że na powierzchni, to oznacza że jajko jest nieświeże. Po rozbiciu żółtko powinno być zwarte i sprężyste, oraz powinny być widoczne serpentyny. Nieświeże żółtko będzie rozpłaszczone.
Bardzo fajna porada z obieraniem jaj, dziękuję! :)
Po świetach spróbuję z przyjemnością!