Świąteczna sałatka z boczkiem
- 1 świeży brokuł
- 2 szt. cebulki dymki
- 10 szt. pomidorków koktajlowych
- 6 plastrów wędzonego boczku
- płatki migdałowe
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki majonezu
- ¼ opakowania sera feta
- świeży tymianek
- cytryna
- szczypta soli i pieprzu
TO CI SIĘ PRZYDA
- praska do czosnku
- sito lub durszlak
Porada szefa kuchni
Zamiast prażonych płatków migdałowych, do sałatki możesz dodać pestki dyni lub sezam. Jeśli jesteś fanem pikantnych dań, dodaj do sosu 2 lub 3 papryczki peperoncino, które z pewnością nadadzą charakteru całemu daniu.
Świąteczna sałatka z boczkiem przepis
- Na suchej patelni upraż migdały i przesyp je do mniejszej miseczki. W większym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i cukru.
- Brokuły umyj i podziel na mniejsze różyczki, a następnie zblanszuj (włóż na chwilę do wrzątku) w przygotowanej wrzącej wodzie i przełóż do sita.
- Cebulki dymki pokrój w talarki, a tymianek drobno posiekaj.
- Na suchej patelni zrumień boczek – pamiętaj, aby nie wylewać tłuszczu, który się z niego wytopi.
- Na tłuszczu, pozostałym po smażeniu boczku, podsmaż pokrojoną dymkę.
- W większej misce wymieszaj zblanszowane brokuły, podsmażony boczek i pomidorki koktajlowe. Pokrusz lub pokrój fetę i dodaj do miski wraz z podsmażoną dymką.
- Sałatkę rozłóż na talerzach i przygotuj sos.
- Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę do małej miseczki. Dodaj majonez, kilka kropel soku z cytryny, sól, pieprz i posiekany tymianek. Całość dokładnie wymieszaj i polej przygotowaną sałatkę.
- Na koniec posyp całość prażonymi migdałami.