Sałatka z grillowanym kurczakiem, ananasem i rukolą


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 100 g rukoli
  • ½ świeżego ananasa
  • 1 czerwona cebula
  • curry
  • słodka papryka mielona
  • oliwa lub olej do smażenia
  • sól i pieprz
  • Sos

  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz

TO CI SIĘ PRZYDA

  • suszarka do sałaty lub papierowe ręczniki
  • pędzelek silikonowy
  • nóż
  • patelnia grillowa
  • tłuczek do mięsa

Porada szefa kuchni

Zamiast rukoli możesz wykorzystać ulubioną mieszankę sałat, która równie dobrze będzie się komponowała z grillowanym kurczakiem i ananasem. Pamiętaj, aby podczas obierania ananasa, wyciąć zdrewniałą część, która znajduje się w miąższu.

Przedstawiamy kolejną, wiosenną propozycję na lekką i sycącą zarazem sałatkę. Grillowany kurczak o lekkim posmaku curry świetnie komponuje się z ananasem, który również został poddany procesowi grillowania. Ta sałatka wprowadzi Was w nadchodzący sezon grillowy, a wykonacie ją zarówno w domu, jak i w plenerze podczas grillowania.

Sałatka z grillowanym kurczakiem, ananasem i rukolą przepis

  1. Przygotuj sos:  wymieszaj oliwę, ocet winny, miód i musztardę. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Filet z kurczaka umyj,  wysusz papierowym ręcznikiem i oczyść z błonek. Przekrój wzdłuż na dwie części lub delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa, tak aby w każdym miejscu był równej grubości. Całość dopraw papryką, curry,  solą oraz pieprzem.
  3. Patelnię grillową delikatnie posmaruj oliwą lub olejem i grilluj kurczaka z obu stron, aż będzie zarumieniony.
  4. Kurczaka pozostaw do przestudzenia,  a następnie pokrój w ukośne paski.
  5. Ananasa obierz i pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm.
  6. Cebulę obierz z łupin i posiekaj w półksiężyce.
  7. Na suchej patelni grillowej zarumień ananasa i cebulę.
  8. Rukolę umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych lub suszarki do sałaty.
  9. Na duży talerz lub półmisek przełóż rukolę, kurczaka, ananasa i cebulę.
  10. Sałatkę polej sosem tuż przed podaniem.