Sałatka z grillowanym kurczakiem, ananasem i rukolą
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 100 g rukoli
- ½ świeżego ananasa
- 1 czerwona cebula
- curry
- słodka papryka mielona
- oliwa lub olej do smażenia
- sól i pieprz
Sos
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz
TO CI SIĘ PRZYDA
- suszarka do sałaty lub papierowe ręczniki
- pędzelek silikonowy
- nóż
- patelnia grillowa
- tłuczek do mięsa
Porada szefa kuchni
Zamiast rukoli możesz wykorzystać ulubioną mieszankę sałat, która równie dobrze będzie się komponowała z grillowanym kurczakiem i ananasem. Pamiętaj, aby podczas obierania ananasa, wyciąć zdrewniałą część, która znajduje się w miąższu.
Sałatka z grillowanym kurczakiem, ananasem i rukolą przepis
- Przygotuj sos: wymieszaj oliwę, ocet winny, miód i musztardę. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Filet z kurczaka umyj, wysusz papierowym ręcznikiem i oczyść z błonek. Przekrój wzdłuż na dwie części lub delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa, tak aby w każdym miejscu był równej grubości. Całość dopraw papryką, curry, solą oraz pieprzem.
- Patelnię grillową delikatnie posmaruj oliwą lub olejem i grilluj kurczaka z obu stron, aż będzie zarumieniony.
- Kurczaka pozostaw do przestudzenia, a następnie pokrój w ukośne paski.
- Ananasa obierz i pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm.
- Cebulę obierz z łupin i posiekaj w półksiężyce.
- Na suchej patelni grillowej zarumień ananasa i cebulę.
- Rukolę umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych lub suszarki do sałaty.
- Na duży talerz lub półmisek przełóż rukolę, kurczaka, ananasa i cebulę.
- Sałatkę polej sosem tuż przed podaniem.
Wygląda i „brzmi” smakowicie, muszę zrobić : )