Biała czekolada VS gorzka czekolada


kulinarne-potyczki

Czekolada gorzka zawiera nawet do 90% miazgi kakaowej, a im większa jej zawartość tym więcej polifenoli, które niszczą wolne rodniki niebezpieczne dla zdrowych komórek. Mają również pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, dlatego po posiłku o dużej zawartości tłuszczu warto profilaktycznie zjeść kostkę ciemnej czekolady. Jej ogromną zaletą jest to, że wystarczą 3 kostki i nie mamy ochoty na więcej łakoci.
Biała czekolada nie zawiera prawie w ogóle proszku kakaowego, w zamian w jej skład wchodzi masło kakaowe, którego w zawartość w najlepszym przypadku wynosi 30%. Pozostałe składniki to sucha masa mleczna (mleko w proszku), jego zawartość wynosi około 15%. Co jeszcze smacznego znajdziemy w białej czekoladzie? Na przykład cukier, którego możne być nawet do 55% zawartości. Reszta to serwatka w proszku, aromaty, emulgatory.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes