Naleśniki ryżowe z kaczką
- 2 kacze udka
- 1 op. naleśników ryżowych (papier ryżowy)
- makaron ryżowy
- 1 średnia marchewka
- 1 por (zielone części)
- garść grzybków Mun
- szczypta soli i pieprzu
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 owoc jałowca
- olej do smażenia
TO CI SIĘ PRZYDA
- wok lub głęboka patelnia
- ręczniki papierowe
- durszlak
- naczynie żaroodporne z pokrywką
Porada szefa kuchni
Przygotowałam dla Was podstawowy przepis na orientalne naleśniki ryżowe z kaczką, które warto urozmaicić sosem. Polecam Wam domowy sos jogurtowy ze świeżą kolendrą: jogurt, sól, pieprz i sporą garść świeżego tymianku umieść w pojemniku blendera i... po prostu zmiksuj. Inną alternatywą jest podanie naleśników z sosem sojowym.
Naleśniki ryżowe z kaczką przepis
- Zacznij od przygotowania kaczki. Udka dopraw szczyptą soli i pieprzu, a następnie delikatnie wmasuj w mięso.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C.
- Doprawione kacze udka umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz pod przykryciem w piekarniku przez ok. 1 godz.
- Gdyby okazało się, że po godzinie mięsa nadal jest twarde, piecz je jeszcze przez kilkanaście minut.
- Kiedy mięso będzie już miękkie, wyciągnij je z piekarnika. Kacze mięso powinno łatwo odchodzić od kości (innym sposobem na miękkie kacze mięso jest pieczenie je w piekarniku w 190°C przez 1 godzinę, a następnie duszenie w bulionie i w białym winie przez kolejną godzinę).
- Po upieczeniu mięsa oddzielamy je od kości i kroimy w grube paski.
- Wszystkie warzywa podane w liście składników pokrój w wąskie paseczki, a grzybki Mun namocz w wodzie.
- Makaron ryżowy przygotuj według przepisu na opakowaniu (zalej na kilka minut gorącą wodą).
- Kiedy makaron ryżowy będzie miękki, pokrój go na krótsze nitki.
- Naleśniki ryżowe umieść - płat po płacie - w misce z ciepłą wodą na kilka sekund, aby zmiękły.
- Zwilżony płat ryżowy umieść na desce lub macie i na środku układaj kacze mięso oraz pokrojone warzywa. Naleśniki ryżowe zawijaj jak krokiety lub sajgonki.
- W woku rozgrzej tłuszcz.
- Przygotowane naleśniki smaż w woku na dobrze rozgrzanym tłuszczu (kładź je najpierw od strony łączenia, aby się nie rozpadły podczas smażenia).
- Usmażone naleśniki przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Grzyby Mun odsącz wody i przełóż na deskę lub duży talerz. Obok połóż makaron ryżowy i przygotowane naleśniki.
- Do naleśników przygotuj ulubiony sos, polecamy jogurtowy z dodatkiem świeżej kolendry.