Zupa marchewkowa
- 800 g marchwi
- 1 cebula
- 1l bulionu
- sok z ½ pomarańczy
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- sól i pieprz
- oliwa lub olej do smażenia
Do podania:
- natka pietruszki
- kilka łyżek śmietany 18%
TO CI SIĘ PRZYDA
- blender
- obieraczka do warzyw
- wyciskarka do cytrusów
Porada szefa kuchni
Zupę można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub prażonymi migdałami. Zamiast śmietany użyj naturalnego gęstego jogurt. Jeśli chcesz nadać wyrazistości daniu wystarczy, że dodasz odrobinę imbiru. Ten korzeń bardzo dobrze komponuje się ze smakiem marchwi.
Zupa marchewkowa przepis
- Marchew umyj, obierz i pokrój w plastry.
- Cebulę obierz z łupin, posiekaj i wrzuć do rondla z rozgrzaną oliwą lub olejem i smaż, aż się delikatnie zarumieni.
- Do rondla z cebulą wlej bulion, dodaj marchew i łyżeczkę curry. Gotuj, aż marchew będzie miękka.
- Zupę zmiksuj na gładki krem przy użyciu blendera.
- Do zupy wciśnij sok z pomarańczy, dopraw do smaku solą, pieprzem i wymieszaj.
- Zupę podawaj z łyżką śmietany i posiekaną natką pietruszki.
Kocham zupy i kremy! Ten zjadłabym już nawet za same zdjęcia! Mniam:)
Super pomysł , chętnie spróbuję :)