5 sposobów na przepis kulinarny w wersji light
Less is more – ta zasada obowiązuje nie tylko w designie. Żyjąc w ciągłym biegu nie mamy czasu na studiowanie etykiet produktów, nie mówiąc o liczeniu kalorii. A przecież każdy chce być zdrowo najedzony.
Poniższe triki skutecznie odchudzą Twoje codzienne potrawy nie tylko z tłuszczu, ale również ze złych składników odżywczych. Szybko, prosto i zdrowo.
ZUPA
Słodka pomidorowa przypominająca swoim kolorem curry? Tak dzieje się, kiedy dodajemy do niej śmietany. Tracąc swój kolor, zyskuje tylko dodatkowe kalorie, pochodzące z tłuszczu. Jak zbić kalorie, by nie stracić walorów smakowych naszej ulubionej zupy? To proste – wystarczy zamienić naszą dwunastkę czy osiemnastkę jogurtem naturalnym lub kefirem! Miska takiej zupy stanie się 2 razy mniej kaloryczna. Szczególnie polecana jest osobom w trakcie lub bezpośrednio po kuracji antybiotykowej, ponieważ zawarte w jogurcie bakterie z rodziny Lactobacillus, odnawiają mikroflorę jelit zniszczoną przez antybiotyk.
KOTLETY MIELONE
Mięso wieprzowe zawiera sporo tłuszczu, ale to właśnie dzięki niemu kotlety z niego przyrządzone, są tak delikatne. Do tego dochodzi jeszcze obróbka termiczna, czyli smażenie na oliwie i wartość energetyczna 1 sztuki przekracza 250 kcal w 30% pochodzącej z tłuszczy. Dobrym pomysłem na niedzielny obiad będzie kotlet wieprzowo-drobiowy w proporcji 2:1 oprószony bezglutenową mąką owsianą, którą możesz zrobić w domu! Wystarczy, że w elektrycznym młynku zmielisz otręby lub kaszę z ziaren owsa.
FAST FOOD
Amatorzy zapiekanek i pizzy nie mają łatwego życia – to właśnie na nich czeka najwięcej pokus. Na szczęście istnieje kilka sposobów by „uzdrowić” popularne fast foody. Jeżeli robisz pizzę, zamiast mąki oczyszczonej, dodaj tę pełnoziarnistą. Zrezygnuj również z naszprycowanego konserwantami sera żółtego i wybierz kozi – zaoszczędzisz ok. 120 kcal.
MAJONEZ
Nieodłączny element sałatki jarzynowej. Wzbogacamy nim również smak jajek. Niestety, ten produkt wyjątkowo nie służy naszej figurze – 1 łyżka stołowa równa się 166 pustych kalorii. Jak zatem oszukać nasze kubki smakowe? Wystarczy zmieszać go z jogurtem! Najlepiej zrobić to w proporcji 4:1 (więcej jogurtu), a następnie zblendować z pokruszonym serem fetą. Dzięki niej nasz chudy majonez zwiąże sałatkę. Takiej potrawy nie trzeba już solić, bowiem sól zawarta w fecie doprawi całe danie.
CUKIER
Niewiadomo co jest bardziej niezdrowe – cukier, odpowiedzialny za problemy układu trawiennego oraz próchnicę czy chemiczny słodzik? Natura ma dla nas alternatywę w postaci naturalnych substancji słodzących. Najpopularniejszą z nich jest stewia – roślina o słodkich liściach. Zaraz po niej znajduje się ksylitol, czyli cukier pozyskiwany z kory brzozy. Jeżeli natomiast szukasz substancji w płynie, Twoje potrzeby zaspokoi syrop z agawy – rośliny pochodzącej z Meksyku.
Jak widać życie w wersji light nie musi oznaczać ciągłych wyrzeczeń i sprawdzania tabeli kalorii. Warto zadbać o to, co ląduje na naszym talerzu, ponieważ ma bezpośrednie przełożenie na samopoczucie i zdrowie. Czy stosujecie jakieś zamienniki znanych składników kulinarnych? Co sądzicie o takiej formie „uzdrawiania” diety? Czekamy na Wasze propozycje i opinie.
Ostatnio obracam się w temacie odchudzania, ale wiadomo – przed świętami i w ich trakcie bardzo ciężko się powstrzymać :( dlatego to jest właśnie pierwszy etap mojej diety – „odciążanie” zwykłego jedzenia – polecam każdemu na początek! A kotlety mielone zawsze robiłam z mięsa z indyka i z kaszy gryczanej – wychodzą przepyszne i lekkie
ja również myśle o odchudzaniu, ale niestety od myślenia nic się nie zmieni. Ja stosuje od lat ksylitol bo syrop z agawy zbytnio zmienia mi smak. Dobrym sposobem jest też stosowanie oleju kokosowego – dobry do wszystkiego i nie podwyższa cholersterolu.
Co do pizzy: co myślicie o tartej mozzarelli zamiast żółtego sera i w ogóle tej sklepowej mozzarelli? Lepiej unikać?
dobry pomysł z tą mozzarellą. W delikatesach dostaniesz duże kulki tego sera wytwarzane nawet z mleka bawolego.