Jak przygotować się do lata? Oczyść swój organizm mocą natury
Wiosna w pełni – straganowe półki wprost uginają się pod ciężarem świeżych warzyw i owoców. Są to produkty wysokobłonnikowe, które powinniśmy spożywać do każdego posiłku, ponieważ przyspieszają proces trawienia oraz zawierają mnóstwo cennych witamin i mikroelementów. Dlaczego nie wykorzystać ich zbawiennych właściwości w diecie? Dziś wkładamy do gara detoksykujące skarby natury. Rozpoczynamy oczyszczający tydzień z dietą owocowo-warzywną!
Na czym to polega?
Dieta opiera się na spożywaniu wyłącznie owoców i warzyw bez ograniczeń ilościowych. Jemy tyle, ile wystarczy nam, by zaspokoić głód. Wybierając składniki warto sugerować się ich niskim indeksem glikemicznym – znacznie dłużej pozostaniemy najedzeni.
Co jeść?
Gama kolorów jest bardzo bogata, jednak najkorzystniej wypada tu zieleń, czyli wszelkiego rodzaju sałaty, fasolka szparagowa, szparagi, oliwki, kiełki, cykoria, cukinia oraz por. Niskokaloryczna kalarepa również będzie naszym sprzymierzeńcem – zawarte w niej witaminy z grupy B korzystnie wpłyną na przemianę materii i wspomogą układ nerwowy. Czerwone kulki rzodkiewki nie tylko zwiększają odporność organizmu, ale przede wszystkim hamują apetyt. Dzieje się tak za sprawą wyjątkowej zdolności wchłaniania wody przez to warzywo.
Ważnym elementem detoksykacji jest spożywanie cytrusów – cytryn, pomarańczy i grapefruitów. Dzięki bogatej zawartości antyoksydantów w szybki sposób pozbędziemy się nadmiaru wolnych rodników, co znacznie spowolni proces starzenia się organizmu.
Doskonale będzie także pochrupać jabłko – według Anglików spożywanie jednego jabłka dzienne sprawi, że wizyty u lekarza staną się zbędne. Najlepiej kupować te od lokalnych dostawców – skórka tych z supermarketów pokryta jest ciężkim do usunięcia woskiem, zabezpieczającym je przez rozwojem bakterii.
Warto również skorzystać z sezonowej oferty warzywniaków w naszej okolicy – ograniczające wchłanianie tłuszczów truskawki są teraz na wyciągnięcie ręki. Jedzenie tych owoców poprawia zdolności antyoksydacyjne krwi, co przeciwdziała chorobom serca.
Jak jeść?
Jedynym ograniczeniem co do sposobu przyrządzenia jest nasza wyobraźnia. Bazowym daniem naszej diety będą sałatki w różnych konfiguracjach. Możemy również zblendować owoce i warzywa, tworząc orzeźwiający koktajl. Twarde warzywa, takie jak marchew czy kalafior, idealnie sprawdzą się jako chrupiąca przekąska zastępująca wysokokaloryczne chipsy. W przerwach między posiłkami warto wypić świeżo wyciskany sok – nie tylko ugasi pragnienie, ale też uspokoi głód. Jeżeli jesteście miłośnikami zup-kremów tej pozycji również nie może zabraknąć w Waszej diecie! Pamiętajcie tylko, aby przygotować ją na domowym bulionie z wykorzystaniem wyłącznie warzyw.
Przez ile?
Dieta owocowa-warzywna powinna być wprowadzona pod ścisłą kontrolą dietetyka, który na podstawie obszernego wywiadu naszego stanu zdrowia, odpowiednio określi bezpieczny czas jej trwania. Kiedy odżywiamy się tylko owocami, nie powinna przekroczyć trzech dni, ponieważ zbyt wiele cukrów prostych, nawet pochodzenia naturalnego, może przyczynić się do rozwoju cukrzycy. Jeżeli do diety włączyliśmy również warzywa, możemy ją kontynuować przez 5-7 dni.
Jak wy radzicie sobie z wiosenną pobudką organizmu? Macie jakieś sprawdzone sposoby na jego detoksykację? Czekamy na Wasze pomysły!