Jednym z najczęściej serwowanych deserów naszego dzieciństwa były pierogi z serem. Pamiętacie? Cieszyły się ogromną popularnością i w przeciwieństwie do pierogów z owocami nie były ograniczone dostępnością sezonową. Każda babcia ma swój niepowtarzalny przepis na pyszne pierogi, a my z kilku sprawdzonych sporządziliśmy i dopracowaliśmy wersję, która zgrabnie połączy pokolenia. Bo tradycyjne może być fajne!
Pierogi z serem przepis
Przesiej do miski mąkę i wlej wrzątek. Całość wymieszaj.
Gdy ciasto przestygnie dodaj 1 żółtko, olej oraz szczyptę soli. Wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta, a następnie odstaw na 30 minut i przykryj misę czystą ścierką.
Rodzynki namocz we wrzątku.
W osobnej misce umieść ser i dodaj śmietanę. Następnie dodaj żółtko i dopraw cukrem oraz cynamonem. Całość dokładnie wymieszaj.
Gotowe ciasto cienko rozwałkuj i przy pomocy szklanki wykrój krążki.
Do każdego krążka nałóż łyżeczkę farszu i dodaj kilka rodzynek, następnie pieroga zlep. Zlepione pierogi układaj na oprószonej mąką desce.
W garnku zagotuj większą ilość wody i wsyp łyżeczkę soli.
Pierogi wrzucaj do lekko bulgoczącej wody i gotuj 5 minut po wypłynięciu.
Ja uwielbiam z jagodami, ale i te muszę wypróbować
Ewa Biedr_ona
2011/07/06 21:31
Uwielbiam pierożki!!!
Anonim
2012/11/23 13:24
pierogi moje ulubione
początkująca
2013/02/02 14:26
Ten przepis bardzo mi się podoba. Żelazną bowiem zasadą jest ponoć dodanie do mąki wrzątku – nigdy zimnej wody.Właśnie przystępuję do przyrządzania pierożków wg Twojego przepisu :) Dzięki :)
1grazyna46
2014/02/09 17:15
Witam! ja też zawsze zaparzam mąkę wrzątkiem.Uwielbiamy z serem i jagodami.Pozdrawiam
Karolina
2015/12/05 08:48
Pierogi sa przepyszne pozdrawiam
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Ja uwielbiam z jagodami, ale i te muszę wypróbować
Uwielbiam pierożki!!!
pierogi moje ulubione
Ten przepis bardzo mi się podoba. Żelazną bowiem zasadą jest ponoć dodanie do mąki wrzątku – nigdy zimnej wody.Właśnie przystępuję do przyrządzania pierożków wg Twojego przepisu :) Dzięki :)
Witam! ja też zawsze zaparzam mąkę wrzątkiem.Uwielbiamy z serem i jagodami.Pozdrawiam
Pierogi sa przepyszne pozdrawiam