Pierogi z serem


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 300 g mąki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oleju
  • 120 ml wrzątku
  • sól
  • 400 g białego sera tłustego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • cynamon
  • cukier
  • 100 g rodzynek

TO CI SIĘ PRZYDA

  • czysta ściereczka
  • wałek

Jednym z najczęściej serwowanych deserów naszego dzieciństwa były pierogi z serem. Pamiętacie? Cieszyły się ogromną popularnością i w przeciwieństwie do pierogów z owocami nie były ograniczone dostępnością sezonową. Każda babcia ma swój niepowtarzalny przepis na pyszne pierogi, a my z kilku sprawdzonych sporządziliśmy i dopracowaliśmy wersję, która zgrabnie połączy pokolenia. Bo tradycyjne może być fajne!

Pierogi z serem przepis

  1. Przesiej do miski mąkę i wlej wrzątek. Całość wymieszaj.
  2. Gdy ciasto przestygnie dodaj 1 żółtko, olej oraz szczyptę soli. Wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta, a następnie odstaw na 30 minut i przykryj misę czystą ścierką.
  3. Rodzynki namocz we wrzątku.
  4. W osobnej misce umieść ser i dodaj śmietanę. Następnie dodaj żółtko i dopraw cukrem oraz cynamonem. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Gotowe ciasto cienko rozwałkuj i przy pomocy szklanki wykrój krążki.
  6. Do każdego krążka nałóż łyżeczkę farszu i dodaj kilka rodzynek, następnie pieroga zlep. Zlepione pierogi układaj na oprószonej mąką desce.
  7. W garnku zagotuj większą ilość wody i wsyp łyżeczkę soli.
  8. Pierogi wrzucaj do lekko bulgoczącej wody i gotuj 5 minut po wypłynięciu.