Faszerowana pierś z kurczaka
- 50 g koziego sera
- 2 piersi z kurczaka (każda po ok. 150 g)
- 16 większych listków rukoli
- 8 – 10 cienkich plastrów boczku
- sól i pieprz
- 180 g pomidorków Cherry
- główka czosnku
- mielona papryka wędzona (opcjonalnie)
TO CI SIĘ PRZYDA
- papierowy ręcznik
- nóż do filetowania
- miska/salaterka
- tarka do sera
Porada szefa kuchni
Z pomidorków i wędzonej papryki przygotujesz rewelacyjny Dip do potrawy. Umieść w miseczce pomidorki bez skórek, dopraw papryką i całość ugnieć widelcem . Nie doprawiaj solą z pieprzem ponieważ boczek na piersi z kurczaka jest wystarczająco słony.
Faszerowana pierś z kurczaka przepis
- Piersi dokładnie umyj i oczyść z błonek. Następnie osusz je papierowym ręcznikiem.
- Nożem do filetowania wytnij dziurę zaczynając od grubszej części mięsa i pozostaw 0,5 cm ścianek po bokach i na końcu. To samo powtórz z drugą piersią.
- Ser zetrzyj na tarce, a następnie włóż go do środka kieszonki i całość mocno dociśnij tak, aby pozbyć się powietrza z wnętrza.
- Kurczaka obłóż po obu stronach czterema listkami rukoli.
- Owiń mięso plastrami boczku w taki sposób, żeby kolejny płat był nałożony na poprzedni (4 – 5 plastrów na jedną pierś). W ten sposób żaden plaster boczku się nie odwinie.
- Końcówki pierwszego i ostatniego plastra zawiń pod spód (pod boczek).
- Na ruszcie grilla rozłóż pomidorki.
- Rozgrzany ruszt grilla delikatnie posmaruj oliwą i połóż na nim kieszonkę.
- Po 5 minutach obróć mięso na drugą stronę, delikatnie oprósz papryką i również opiekaj 5 minut.
- Kieszonkę zdejmij z rusztu i pozwól, aby odpoczęła przez 3 minuty. Następnie pokrój ją na plastry o grubości około 1,5 cm.
- Gotową kieszonkę podawaj z pomidorkami.
Pyszne! Próbowalam!