Faszerowana papryka
- 1 woreczek kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 30 g sera grana padano
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 średnie papryki Ramiro
- zioła dalmatyńskie
- curry
- sól i pieprz
TO CI SIĘ PRZYDA
- tarka o drobnych oczkach
- sitko
Porada szefa kuchni
Jeśli chcesz nadać daniu jeszcze bardziej ciekawego smaku, kaszę wymieszaj z orzechami nerkowca lub wiórkami kokosowymi. Te dodatki świetnie pasują do kompozycji całej potrawy nadając jej egzotycznego charakteru.
Faszerowana papryka przepis
- Przed rozpoczęciem gotowania kaszy obficie ją spłucz pod bieżącą wodą.
- Następnie ugotuj ją o 4 minut krócej, niż zaleca producent na opakowaniu.
- Potem ponownie obficie spłucz ją wodą i odciśnij z nadmiaru wody.
- Ser zetrzyj na tarce i przełóż do miski z kaszą.
- Następnie w tej misce wymieszaj kaszę z sokiem z cytryny, sosem sojowym, miodem oraz przyprawami.
- Z papryki wytnij ogonek i usuń gniazdo nasienne ze środka. Z ogonka przytnij miąższ papryki na tyle aby móc z niego zrobić „korek” do zatkania.
- Do środka papryki włóż doprawioną kaszę i zamknij delikatnie obkrojonym ogonkiem.
- Rozłóż papryki na kratce grilla i opiekaj po 4 i pół minuty z każdej strony na średniej wysokości.