Sos słodko kwaśny
- 125 g miodu
- 500 ml piwa ciemnego
- 250 ml esencjonalnego wywaru z rumianku
- 300 ml ekstraktu lub intensywnego bulionu mięsnego (wołowego lub z dziczyzny)
- 50 g masła
- 2 – 3 łyżki mąki pszennej
- 5 goździków
- 1 laska cynamonu
- 2 – 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka mąki pszennej
TO CI SIĘ PRZYDA
- sitko
- trzepaczka
Porada szefa kuchni
Ten sos możesz przygotować na bazie różnych piw. Użyj zamiast ciemnego pszeniczne, a smak diametralnie się zmieni. Eksperymentuj z gatunkami piw, być może odkryjesz zupełnie nową recepturę.
Sos słodko kwaśny przepis
- Do rondla wlej wywar z rumianku i bulion lub ekstrakt. Podgrzej całość na średniej mocy palnika.
- Gdy mieszanka będzie się gotowała dodaj do środka goździki, cynamon i miód.
- Po 5 minutach ostrożnie wlej piwo i sok z cytryny.
- Zmniejsz moc palnika na minimalnie niską, ale też aby sos lekko bulgotał.
- Pod sam koniec przecedź sos przez sitko aby pozbyć się wszystkiego ze środka.
- Następnie ponownie wlej sos do rondla i postaw na palniku.
- Okrężnymi ruchami rondla zamieszaj sosem tak aby powstał wir na środku, a do niego dodaj masło. Wkręcaj aż całość się połączy.
- Po wkręceniu masła przez sitko przesiej mąkę cały czas mieszając trzepaczką. Dodaj jej według własnych preferencji.
- Gotowy sos rozlej do sosjerek, lub do naczynia, w którym będziesz go przechowywać. Świetnie się nadaje do pieczonych mięs.