Ciasto drożdżowe z owocami
- 220 ml mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 500 g mąki
- 80 g masła
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki soli
- ulubione owoce
Porada szefa kuchni
Jeśli nie posiadasz robota kuchennego, ciasto możesz wyrobić ręcznie. zasady pozostają te same, jedynie czas przygotowania się różni.
Ciasto drożdżowe z owocami przepis
- Mleko wlej do garnka i postaw na palniku włączonym na małą moc. Następnie pokrusz do środka drożdże i mieszaj aż drożdże się rozpuszczą.
- Masło rozpuść w osobnym garnku.
- Do pojemnika robota kuchennego wlej mleko, masło i pozostałe składniki na ciasto. Ustaw urządzenie na tryb wyrabiania ciasta na 2 minuty.
- Odstaw ciasto pod przykryciem na 30 minut aby wyrosło. Powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 stopni C.
- Następnie formę do ciasta wysmaruj odrobiną masła i przełóż do niej ciasto.
- Na wierzch rozłóż owoce i włóż formę do pieca na 30 minut.
- Po tym czasie zwiększ temperaturę do 180 stopni C i piecz 20 minut.
- Ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów, więc po wyłączeniu piekarnika odczekaj 15 minut przed wyciągnięciem. Ciasto wyciągnij z formy dopiero po wystygnięciu!
Marchewko – Trzymam za słowo.
Masz to jak w banku :)