Ciasto drożdżowe z owocami


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 220 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki soli
  • ulubione owoce

Porada szefa kuchni

Jeśli nie posiadasz robota kuchennego, ciasto możesz wyrobić ręcznie. zasady pozostają te same, jedynie czas przygotowania się różni.

Czy głównym powodem, dla którego nie pieczecie ciast jest strach przed porażką? Bez obaw, nasz sprawdzony przepis jest tak prosty, że nawet jeśli wydaje Ci się, że wypieki nie są dla Ciebie, to ten placek drożdżowy z jagodami uda Ci się na pewno. Może odkryjesz w ten sposób swoją nową pasję? A jak nie lubisz jagód lub Ci się znudziły, możesz zastąpić je dowolnym owocem.

Ciasto drożdżowe z owocami przepis

  1. Mleko wlej do garnka i postaw na palniku włączonym na małą moc. Następnie pokrusz do środka drożdże i mieszaj aż drożdże się rozpuszczą.
  2. Masło rozpuść w osobnym garnku.
  3. Do pojemnika robota kuchennego wlej mleko, masło i pozostałe składniki na ciasto. Ustaw urządzenie na tryb wyrabiania ciasta na 2 minuty.
  4. Odstaw ciasto pod przykryciem na 30 minut aby wyrosło. Powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 stopni C.
  6. Następnie formę do ciasta wysmaruj odrobiną masła i przełóż do niej ciasto.
  7. Na wierzch rozłóż owoce i włóż formę do pieca na 30 minut.
  8. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 180 stopni C i piecz 20 minut.
  9. Ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów, więc po wyłączeniu piekarnika odczekaj 15 minut przed wyciągnięciem. Ciasto wyciągnij z formy dopiero po wystygnięciu!