Burger lepszy niż w Burger King
Burgery:
- 500 g mielonego mięsa wołowego (najlepiej rostbef ze względu na odpowiednią zawartość tłuszczu)
- 1 łyżka ostrej musztardy (np. Dijon)
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- sól i pieprz do smaku
Dodatki:
- 4 bułki do hamburgerów
- 8 średnich liści sałaty
- 1duży pomidor
- ketchup, majonez lub inny ulubiony sos
- oliwa lub olej do smażenia
TO CI SIĘ PRZYDA
- patelnia
- łopatka do przewracania mięsa
- suszarka do sałaty
Porada szefa kuchni
Skomponuj ulubionego hamburgera dowolnie zestawiając dodatki. Oprócz wymienionych w przepisie możesz dodać np. ogórki konserwowe lub kiszone, plaster sera cheedar, oscypek, ser kozi, surówkę z białej lub czerwonej kapusty, czerwoną cebulę, podsmażony plaster bekonu, suszone pomidory, a nawet oliwki.
Burger lepszy niż w Burger King przepis
- Pół godziny przed smażeniem mięso wyjmij z lodówki, aby osiągnęło temperaturę pokojową przed smażeniem. Ma to ogromy wpływ na wysmażenie mięsa.
- Pomidora umyj i pokrój w plasterki. Sałatę umyj i osusz za pomocą suszarki do sałaty lub ręczników papierowych.
- Mięso mielone przełóż do miski. Dopraw sosem Worcestershire, musztardą, solą i pieprzem. Dodaj odrobinę zimnej wody (ok 1 łyżki) i dokładnie dłońmi wyrób masę mięsną.
- Formuj okrągłe, płaskie kotlety, o średnicy nieco większej niż bułka - burgery odrobinę skurczą się przy smażeniu. Kotlety wyrabiaj na desce do krojenia i delikatnie je oklepuj nawilżoną dłonią, dzięki temu będą elastyczne i łatwo się formowały.
- Burgery smaż na patelni na rozgrzanym oleju lub oliwie, z obu stron na rumiano.
- Bułki przetnij na pół i podgrzej przez chwilę na rozgrzanej suchej patelni.
- Połówki bułek posmarujemy ketchupem (lub innym sosem)
- Na połowę bułki połóż sałatę, burgera i pomidora. Przykryj drugą połówką bułki i podawaj.
Mmmm wygląda pysznie