Lody lepsze niż w McDonalds
- 500 g lodów śmietankowych
- 2 łyżki mleka
- 1 batonik Lion
Sos czekoladowy:
- 30 g ulubionej czekolady (białej, gorzkiej, mlecznej lub deserowej)
- 30 ml śmietanki kremówki 30%
Porada szefa kuchni
Zamiast batona Lion możesz użyć pokruszonych ciasteczek Oreo, batonika KitKat lub cukierków M&M’s. A zamiast lodów śmietankowych możesz użyć także czekoladowych lub waniliowych. Ekstrawaganckim pomysłem będzie także użycie serbetów owocowych, jednak to już na własną odpowiedzialność smakową! Nie wykluczone, że wyjdzie coś niesamowicie dobrego. Powodzenia w eksperymentach!
Lody lepsze niż w McDonalds przepis
- Batonik włóż wcześniej do lodówki. Jeśli będzie schłodzony, to o wiele lepiej będzie się go kroić – będzie bardziej kruchy.
- Czekoladę połam na małe kawałki i włóż ją całą do rondelka. Wlej do środka śmietankę i postaw na palniku włączonym na małą moc. Czekoladę ze śmietanką cały czas delikatnie mieszaj, aż całość się rozpuści.
- Gotowy sos odstaw, aby ostygł.
- Z zamrażarki wyjmij lody i odstaw na około 5 – 10 minut, aby odrobinę zmiękły.
- Następnie przełóż do miski robota kuchennego, dodaj mleko i miksuj na niewielkich obrotach do momentu, aż uzyskasz postać gładkiego kremu.
- Lody od razu przełóż do pucharków lub miseczek.
- Polej jeszcze ciepłym sosem czekoladowym i oprósz posiekanym batonikiem.