Lemoniada miodowo truskawkowa
- 0,5 kg świeżych lub mrożonych truskawek
- 1 cytryna
- 2 łyżki miodu lipowego lub wielokwiatowego
- 1l wody mineralnej lekko gazowanej
- kostki lodu
- świeże listki mięty
TO CI SIĘ PRZYDA
- blender
- woreczki do lodu
- drobne sito
Porada szefa kuchni
Jeśli nie przeszkadzają Ci drobne pestki, które znajdują się w truskawkach, możesz zrezygnować z przecierania ich przez sito. Dzięki temu, napój przygotujesz w ekspresowym tempie!
Lemoniada miodowo truskawkowa przepis
- Truskawki umyj i oczyść z szypułek (jeśli używasz mrożonych truskawek, wyciągnij je wcześniej z zamrażarki, aby lekko się rozmroziły).
- Truskawki umieść w misie lub pojemniku blendera i zmiksuj na gładką masę. Przygotuj bardzo drobne sitko i przetrzyj przez nie zmiksowaną masę, aby usunąć drobne pestki.
- Przetarte truskawki umieść ponownie w pojemniku blendera i dodaj miód, sok z cytryny oraz kilka listków świeżej mięty.
- Całość ponownie zmiksuj i przelej do większego garnka. Dodaj wodę mineralną.
- Wymieszaj napój na pomocą metalowej łyżki i spróbuj przygotowanej lemoniady. Jeśli będzie zbyt kwaśna, dodaj jeszcze odrobinę miodu i ponownie wymieszaj.
- Podawaj z dużą ilością wcześniej przygotowanego lodu.
Zrobiliśmy z córeczkami i wyszło przepyszne. Żona jest w niebo wzięta. Dziękuję