Najlepsza pora na ogórka i pomidora
Zgodnie z zasadą zdrowego odżywiania, dieta powinna być w największej mierze oparta na produktach dostępnych lokalnie. Pomidory i ogórki to cuda polskiej ziemi – kto chce, ten bez problemu wyhoduje je w ogródku albo nawet w doniczce, a inni kupią świeże warzywa w markecie. Przez kilka miesięcy w roku pachną nam na talerzu mieszanką słońca i działkowej ziemi.
Pomidor, czyli raj
Na Bałkanach na pomidora mówi się „paradajz”. Czyżby to on był rajskim owocem, którym tamtejsza Ewa kusiła Adama? Rodzinnym miejscem pomidora jest jednak Ameryka Południowa. Warzywo z rodziny psiankowatych uprawia się tam już od 8 tysięcy lat. W porównaniu z tym, do Europy trafiło niedawno, bo dopiero w XVI wieku – i to początkowo jako… ozdoba przywieziona przez Krzysztofa Kolumba.
85% dziennego zapotrzebowania na witaminy
Pomidor to prawdziwa bomba witaminowa działająca w trosce o urodę i szczupłą sylwetkę. Jedno warzywo zaspokaja 60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, co wpływa korzystnie na dotlenienie skóry, wzmocnienie naczyń krwionośnych i zapobiega wypadaniu włosów. Pomidor ma w sobie witaminę E (ok. 25% dziennego zapotrzebowania), która chroni skórę przed starzeniem i powstawaniem zmarszczek.
Ale to nie tylko uroda – największym błogosławieństwem, jakie znajdziemy w pomidorze, jest antyrakowy likopen. Ten naturalny barwnik zapewnia warzywu intensywny, czerwony kolor (choć występuje też w żółtych odmianach rośliny). Jest on najsilniejszym antyutleniaczem występującym w naturze. Zapobiega zawałom, miażdżycy, zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na raka szyjki macicy i raka prostaty oraz działa korzystnie na wzrok. Żeby móc w pełni skorzystać z benefitów oferowanych przez naturę w pomidorach, należy spożywać co najmniej jednego dziennie. Można go ewentualnie zastąpić zupą pomidorową lub sokiem, a nawet keczupem (choć pamiętajmy o tym, że najzdrowsze produkty to te, które zostały jak najmniej przetworzone).
Ogórek – z Himalajów do sałatek
Ogórki należą do rodziny dyniowatych i pochodzą z górzystych regionów Indii, gdzie uprawa się je od 3 tysięcy lat. Jego uprawę w europejskich szklarniach zapoczątkował słynny francuski król, Ludwik XIV. Niedługo potem warzywo trafiło do Polski.
W ogórku nie znajdziemy wielu witamin – poza śladowymi ilościami witaminy C i K, ale warzywo jest cenione z uwagi na związki zasadowe, które pomagają odkwaszać organizm oraz usuwać nadmiar wody z organizmu i pozbywać się opuchlizny. Zawiera też minerały takie jak magnez, potas, mangan i miedź. Pestki ogórka pomagają na choroby nerek. Warto pamiętać, że zarówno suszone pomidory, jak i ogórki kiszone czy korniszony dalej zachowują swoje wartości odżywcze.
Sekret maseczki z ogórka
Wszystkie panie znają drogocenne właściwości warzywa w kosmetyce. Ogórek ma ten sam odczyn pH co skóra, dlatego jest świetnym środkiem tonizującym, przywracającym skórze równowagę. Oczyszcza ją z toksyn, zwalcza opuchliznę, nawilża, pomaga usuwać podrażnienia – również te pochodzące od słońca. Maseczkę z ogórków można stosować przy każdym rodzaju cery.
Pomidory i ogórki razem?
Askorbinaza zawarta w świeżych ogórkach niszczy witaminę C zawartą w pomidorach. Jeśli chcemy rozkoszować się tymi produktami w jednej sałatce, powinniśmy najpierw zadbać o zneutralizowanie askorbinazy – czyli w pierwszej kolejności mieszamy ogórki z jogurtem, kefirem, śmietaną, octem winnym lub kropimy je sokiem z cytryny – a potem możemy dodawać pomidora. Jeżeli korzystamy z ogórków kiszonych, wtedy nie musimy uciekać się do takich zabiegów. Smacznego!
Dziękuję za ten artykuł! A w szczególności za informację o ogórkach i pomidorach razem. Wszędzie słychać, że nie wolno łączyć ale mało kto mówi co zrobić, żeby jednak się dało. A to moja ulubiona mieszanka.