Tarta z jagodami


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • Masa I:

  • 250 g serka Mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • 500 ml śmietany 36%
  • 200 g świeżych jagód
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Masa II:

  • 500 ml śmietany 36%
  • 300 g świeżych jagód
  • porzeczki czerwone do ozdoby

TO CI SIĘ PRZYDA

  • sito
  • forma na tartę lub tortownica o średnicy 26 cm
  • mikser
  • folia spożywcza
  • folia aluminiowa
  • fasola lub ceramiczne kulki do dociążenia ciasta
  • drewniana szpatułka

Porada szefa kuchni

Dodaj do ciasta na spód tarty 2 łyżki stołowe kakao, a uzyskasz w ten sposób ciemny kolor. Kakaowy spód przyjemnie komponuje się nie tylko kolorem, ale  ze smakiem masy jagodowej oraz ze świeżymi jagodami na wierzchu deseru.

    Jesteśmy jagódki, czarne jagódki,
    Mieszkamy w lasach zielonych, zielonych,
    Oczka mamy czarne, buźki granatowe,
    A sukienki są zielone i seledynowe.
    A kiedy dzień nadchodzi, dzień nadchodzi,
    Idziemy na jagody, na jagody,
    A nasze czarne serca, czarne serca,
    Biją nam radośnie bum tarara bum.
    Pamiętacie te czasy? Dzisiaj mamy dla was kulinarną podróż w czasie - pyszna tarta jagodowa!

Tarta z jagodami przepis

  1. Mąkę przesiej na stolnicę i dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami na ciasto. Gotowe ugniecione ciasto powinno odchodzić od dłoni.
  2. Ciasto zawiń w folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę (wystarczy pół godziny, jednak po godzinie ciasto będzie lepsze).
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  4. Gotowym ciastem wylep dno i boki tortownicy, nakłuj widelcem, i wyłóż z wierzchu folią aluminiową. Obciąż fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi, i piecz 15 – 20 minut. Po tym czasie odstaw ciasto, aby wystygło.
  5. Jagody i porzeczki dokładnie opłucz i odstaw, aby całkowicie odciekły z wody.
  6. Mikserem ubij śmietanę na sztywno do pierwszej masy.
  7. Następnie utrzyj ser Mascarpone wraz z cukrem pudrem. Potem dodaj jagody i miksuj, aż do całkowitego ich rozbicia.
  8. Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach ciepłej wody. Gdy się całkowicie rozpuści dodaj ją do masy z jagodami.
  9. Gdy całość zacznie lekko tężeć dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj drewnianą szpatułką.
  10. Masę wylej na upieczony i całkowicie wystudzony spód.
  11. Ubij mikserem śmietanę do drugiej masy, a następnie wyłóż ją na masę jagodową.
  12. Na wierzch wysyp jagody i odrobinę porzeczek.
  13. Gotową tartę włóż do lodówki na około godzinę, aby wszystkie masy całkowicie stężały.