Tarta z jagodami
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 żółtko
Masa I:
- 250 g serka Mascarpone
- 100 g cukru pudru
- 500 ml śmietany 36%
- 200 g świeżych jagód
- 3 łyżeczki żelatyny
Masa II:
- 500 ml śmietany 36%
- 300 g świeżych jagód
- porzeczki czerwone do ozdoby
TO CI SIĘ PRZYDA
- sito
- forma na tartę lub tortownica o średnicy 26 cm
- mikser
- folia spożywcza
- folia aluminiowa
- fasola lub ceramiczne kulki do dociążenia ciasta
- drewniana szpatułka
Porada szefa kuchni
Dodaj do ciasta na spód tarty 2 łyżki stołowe kakao, a uzyskasz w ten sposób ciemny kolor. Kakaowy spód przyjemnie komponuje się nie tylko kolorem, ale ze smakiem masy jagodowej oraz ze świeżymi jagodami na wierzchu deseru.
Tarta z jagodami przepis
- Mąkę przesiej na stolnicę i dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami na ciasto. Gotowe ugniecione ciasto powinno odchodzić od dłoni.
- Ciasto zawiń w folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę (wystarczy pół godziny, jednak po godzinie ciasto będzie lepsze).
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Gotowym ciastem wylep dno i boki tortownicy, nakłuj widelcem, i wyłóż z wierzchu folią aluminiową. Obciąż fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi, i piecz 15 – 20 minut. Po tym czasie odstaw ciasto, aby wystygło.
- Jagody i porzeczki dokładnie opłucz i odstaw, aby całkowicie odciekły z wody.
- Mikserem ubij śmietanę na sztywno do pierwszej masy.
- Następnie utrzyj ser Mascarpone wraz z cukrem pudrem. Potem dodaj jagody i miksuj, aż do całkowitego ich rozbicia.
- Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach ciepłej wody. Gdy się całkowicie rozpuści dodaj ją do masy z jagodami.
- Gdy całość zacznie lekko tężeć dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj drewnianą szpatułką.
- Masę wylej na upieczony i całkowicie wystudzony spód.
- Ubij mikserem śmietanę do drugiej masy, a następnie wyłóż ją na masę jagodową.
- Na wierzch wysyp jagody i odrobinę porzeczek.
- Gotową tartę włóż do lodówki na około godzinę, aby wszystkie masy całkowicie stężały.
Ile owoców, mniam!
Muszę ją zrobić kiedyś w domu. Dziś jednak będzie tarta na słono, też z Gara;)