Makaron Tagliatelle z cukinią może brzmieć nieco tajemniczo, ale w istocie jest prostym, sprawdzonym połączeniem i gwarancją na smaczny posiłek. Jak na włoskie danie przystało – przepis składa się z niewielu składników, a Ty możesz więcej czasu przeznaczyć na jedzenie, niż gotowanie. Jest to idealne rozwiązanie na posiłek w środku tygodnia, gdy chcesz oszczędzić trochę czasu poświęconego w kuchni.
Tagliatelle z cukinią przepis
W garnku zagotuj wodę i wrzuć do wrzątku makaron. Gotuj według zaleceń na opakowaniu.
Kurczaka umyj i dokładnie oczyść. Następnie osusz i pokrój w kostkę 1,5 cm.
Cukinię przekrój wzdłuż a następnie w półksiężyce o grubości 5 mm.
Czosnek drobno posiekaj.
Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i podsmaż na rumiano kurczaka. Następnie dodaj do niego czosnek i cukinię. Wszystko smaż do miękkości.
Groszek odsącz z zalewy i dorzuć na patelnię, a następnie zalej wszystko śmietanką. Na małej mocy palnika duś całość do momentu, aż sos zgęstnieje.
Dopraw solą, pieprzem i ziołami.
Do całości dorzuć ugotowany makaron i mieszając, duś jeszcze 5 minut na mniejszej mocy palnika.
Robiłam i co tu dużo mówić – wyszło pyszne! Choć przyznam, że wzbogaciłam całość o odrobinę sera żółtego i kurczaka z musu zastąpiłam tuńczykiem z puszki, ale myślę, że idea taka sama;). Mniam, niedługo zrobię ponownie:D
agaagna
2011/08/04 15:40
szybka, łatwa i smaczna potrawa:) ja smietankę (kwaśną) zanim dodałam do kurczaka podgrzałam na patelni z kostką sera topionego. wyszło cos wspaniałego”) jeszcze nie raz sięgnę do tego przepisu:) brawo!
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Robiłam i co tu dużo mówić – wyszło pyszne! Choć przyznam, że wzbogaciłam całość o odrobinę sera żółtego i kurczaka z musu zastąpiłam tuńczykiem z puszki, ale myślę, że idea taka sama;). Mniam, niedługo zrobię ponownie:D
szybka, łatwa i smaczna potrawa:) ja smietankę (kwaśną) zanim dodałam do kurczaka podgrzałam na patelni z kostką sera topionego. wyszło cos wspaniałego”) jeszcze nie raz sięgnę do tego przepisu:) brawo!