50 ml naturalnego kwasu burakowego lub soku z cytryny
sól i pieprz
60 g masła
TO CI SIĘ PRZYDA
ręcznik papierowy
tarka z grubymi oczkami
garnek
czyste słoiki
Działkowe buraki o tej porze są już odpowiednio dojrzałe do spożycia. Ponieważ nadchodzi sezon zbiorów działkowych, a nie wszystkie zbiory jesteśmy w stanie przejeść, należy je odpowiednio przechować na chwile, gdy będziemy mieli na nie ochotę. Jeśli chcecie zatrzymać smak z domowego ogródka na dłużej, przedstawiamy Wam przepis na fantastyczne zasmażane buraczki.
Buraczki zasmażane przepis
Buraki dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
Następnie włóż do garnka i zalej zimną wodą, aż całkowicie je zakryjesz.
Włącz palnik, postaw garnek i gotuj buraki przez 30 minut.
Ugotowane buraki zlej zimną wodą, aby wystygły. Następnie zdejmij z nich skórkę. Po ugotowaniu skórka powinna odchodzić bez problemu.
Buraki pokrój w bardzo drobną kostkę lub zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
Na patelni roztop masło na małej mocy palnika.
Przy pomocy papierowego ręcznika usuń z roztopionego masła biały osad z wierzchu (białko). W ten sposób uzyskasz masło klarowane. Na takim maśle możesz smażyć produkty w o wiele wyższej temperaturze, a masło się nie przypali.
Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojone buraki i przesmażaj je przez 7 – 8 minut na średniej mocy palnika.
Buraki dopraw solą z pieprzem i podlej sokiem z cytryny lub kwasem z buraków.
Gotowe buraki przełóż do miseczki.
Jeśli chcesz je zawekować to w garnku na dnie rozłóż czystą niewielką ściereczkę i wlej odrobinę wody.
Przełóż do czystego słoika buraczki i dobrze zakręć.
Następnie ustaw słoik w garnku do góry dnem i gotuj przez 20 minut.
Po wyjęciu ustaw słoik nakrętką na blacie i przykryj ręcznikiem. Odczekaj aż słoik całkowicie ostygnie. Wklęsła nakrętka słoika oznaczać będzie, że buraczki zostały prawidłowo zamknięte.
Uwielbiam buraczki zasmażane. Choc w wersji tartej, bardziej rozdrobnionej.
Magda
2015/08/25 11:54
Stary sprawdzony przepis ale chyba najlepszy ze wszystkich, uwielbiam buraczki zasmażane jako dodatek do niedzielnego obiadu. (ziemniaki ze schabowym albo kotletami mielonymi)
Maciej
2015/08/26 11:02
A do kaczki?
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Uwielbiam buraczki zasmażane. Choc w wersji tartej, bardziej rozdrobnionej.
Stary sprawdzony przepis ale chyba najlepszy ze wszystkich, uwielbiam buraczki zasmażane jako dodatek do niedzielnego obiadu. (ziemniaki ze schabowym albo kotletami mielonymi)
A do kaczki?