SKŁADNIKI
- 500 g wiśni
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- odrobina masła do wysmarowania foremek
- cukier puder do oprószenia
- 1 garść płatków migdałów
Kruszonka:
- 100 g miękkiego masła o zawartości tłuszczu 83%
- 100 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- sitko
- małe naczynia do zapiekania
Porada szefa kuchni
Do tego deseru można dodać zarówno przetworzone jak i surowe owoce. Jeśli nie macie pomysłu, co zrobić np. z wiśniami lub czereśniami z kompotu, a żal Wam ich wyrzucać, wykorzystajcie je do crumble!
- Wiśnie dokładnie umyj i osusz, a następnie wydryluj. Jeśli użyjesz mrożonych już drylowanych to i tak się upewnij że wszystkie są pozbawione pestek, ponieważ może się trafić pestka.
- Następnie oprósz wiśnie mąką ziemniaczaną. Zrób to przez sito, wtedy oprószysz je równomiernie.
- Naczynka do zapiekania wysmaruj wewnątrz masłem i włóż do nich owoce.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni Celsjusza.
- Z podanych proporcji przygotuj kruszonkę. Wszystkie potrzebne składniki po prostu ze sobą dokładnie wymieszaj. Pamiętaj o tym, aby cukier puder i mąkę przesiać przez sito.
- Do kruszonki dodaj płatki migdałów i delikatnie przemieszaj.
- Gotową kruszonkę wyłóż na owoce i włóż naczynia do piekarnika na 25 minut.
- Gotowe Crumble gdy odrobinę ostygną oprósz z wierzchu cukrem pudrem.
- Podawaj gdy całkowicie ostygną.
Crumble z wiśiami przepis
Crumble to nic innego jak zapiekane owoce oprószone kruszonką. My wybraliśmy wiśnie, ponieważ ich kwaskowy smak świetnie przełamuje słodycz kruszonki. Boskie, niepowtarzalne i pełne smaku Crumble to co prawda mały deser, jednak swoją słodyczą zaskoczy niejednego łasucha. A jakich owoców Wy byście użyli?
Pychota! Niedawno odkryłam crumble i zachwyca mnie każdy możliwy na nie przepis :D
Crumble to jak plack z owocami i kruszonką ale bez ciasta, czyli skoncentrowany smak deseru w małej porcji! Polecam