Krem z kurek
- 500 g świeżych kurek
- 500 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 50 g masła
- 2 łyżki oliwy
- świeża natka pietruszki
- sól i pieprz
- grzanki - opcjonalnie
TO CI SIĘ PRZYDA
- blender
Porada szefa kuchni
Przy przyrządzaniu kurek skrop je odrobina soku z cytryna, to sprawi że przez temperaturę nie stracą swojego żółtego koloru. A jeżeli użyjesz grzybów mrożonych, bardzo ważne jest, aby je obgotować w wodzie z mlekiem. Dzięki temu zabiegowi pozbędziesz się goryczki, występuje u kurek po rozmrożeniu.
Krem z kurek przepis
- Kurki dokładnie oczyść z runa leśnego np. pędzelkiem i delikatnie opłucz pod bieżącą wodą. Uważaj, aby ich nie namoczyć za bardzo wodą ponieważ grzyby ją wsiąkają, przez co później na patelni zamiast się smażyć, duszą się w wodzie.
- W garnku rozgrzej masło z oliwą, a następnie wrzuć na nią kurki. Całość smaż na średniej mocy palnika przez 6 – 8 minut. Pod koniec smażenia możesz oprószyć grzyby niewielka ilością mąki. Połączy się ona z tłuszczem przez co nie w kremie nie będzie pływających oczek. Ponadto, gdy się ją podsmaży powstanie z niej delikatna zasmażka, która również zagęści odrobinę zupę.
- Do gotowych grzybów dolej bulion i gotuj całość na średniej mocy palnika przez 20 minut.
- Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą i odłóż aby odciekła. Następnie posiekaj ją drobno.
- Po ugotowaniu całość zblenduj na gładki krem.
- Następnie dodaj śmietanę kremówkę i całość dokładnie zamieszaj.
- Gotową zupę zagotuj i dopraw solą z pieprzem
- Zupę krem podawaj ze świeżo posiekaną pietruszką i opcjonalnie z grzankami.
Kurki kurki, uwielbiam kurki :D
Bardzo interesujący przepis, jak znowu nazbieram to część zamiast suszyć przeznaczę na ten przepis. Może być dobre ;)
Kurek szkoda suszyć bo są za małe. Lepiej zjeść je od razu :)