Zapiekanka z młodych warzyw
- 1 średnia zielona cukinia
- 1 bakłażan
- 4 – 5 średnich pomidorów
- 100 g sera żółtego w kawałku (gouda lub edamski)
- 2 średnie białe cebule
- pieprz i sól
- 1 papryczka chili
- ulubione suszone zioła np. oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
TO CI SIĘ PRZYDA
- tarka o grubych oczkach
- naczynie żaroodporne
Porada szefa kuchni
Zapiekanka może być zarówno daniem głównym jak i przepysznym dodatkiem do dań mięsnych oraz rybnych. Dodaj żółte i pomarańczowe pomidory, aby zapiekanka była bardziej kolorowa. Możesz także już lekko podpieczone ważywa przełożyć na delikatnie upieczony spód tarty i zapiec całość.Tym sposobem uzyskasz bardzo oryginalne danie.
Zapiekanka z młodych warzyw przepis
- Cukinię, bakłażana i pomidory umyj, a następnie pokrój w cienkie plastry o grubości ok. 0,5 cm.
- Cebule obierz z łupin i również pokrój w plastry.
- Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Papryczkę chili drobno posiekaj.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza – grzałka dolna i górna.
- Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą z oliwek. Możesz na spód wysypać odrobinę ziół rozcierając je w palcach. Dzięki temu aromat przejdzie również od spodu.
- W naczyniu żaroodpornym w rzędach układaj warzywa - na przemian bakłażana, pomidora, cukinię i cebulę.
- Zapiekankę posyp pieprzem, solą, chili i wybranymi ziołami.
- Warzywa polej oliwą i na koniec posyp startym żółtym serem.
- Piecz w piekarniku przez około 40 minut. Gotową zapiekankę odstaw na chwilę, aby wystygła.
Dzisiaj zrobię tą zapiekankę mojemu mężusiowi na kolację, na pewno będzie zachwycony!
Może zrób zdjęcie jego zadowolonej miny, a gdy nazbierami takich więcej stworzymy specjalną galerię – zadowolonych użytkowników.