Nalewka z wiśni – wiśniówka
- 5 l słoik
- 2,5 – 3 kg wiśni
- 300 g cukru
- 2 litry 65% alkoholu (rozcieńczonego spirytusu)
- 700 ml 25% alkoholu (rozcieńczonego spirytusu)
TO CI SIĘ PRZYDA
- sito
- lejek
Porada szefa kuchni
Tajemnica wysokiej jakości nalewki wiśniowej tkwi w odmianie tego szlachetnego owocu użytej do sporządzenia. Najlepsze są drobne, mocno dojrzałe, prawie czarne wiśnie z wysokich starych drzew. Drylowane wiśnie po nalewce świetnie się sprawdzą do przyrządzenia kremu do tortu. Kieliszek nalewki jest niezbędny do przygotowania sosu wiśniowego do pieczeni.
Nalewka z wiśni – wiśniówka przepis
- Owoce dokładnie umyj i wydryluj nie wyrzucając pestek (owoce po produkcji nalewki można konsumować – najlepiej w deserach).
- Pestki wsyp do dużego słoika i zalej 25 procentowym alkoholem. Dzięki temu zabiegowi nalew z pestek nie będzie zawierał kwasu pruskiego, a przy tym zachowa swój migdałowy smak.
- Wiśnie wsyp do słoja i zalej do pełna 65 procentowym alkoholem.
- Odstaw w ciemne miejsce na 3 miesiące.
- Po tym czasie zlej nalew i wymieszaj go z płynem z pestek.
- Przecedź całość przez sito i przy pomocy lejka rozlej wszystko do butelek.
- Butelki zakorkuj i odstaw do leżakowania na przynajmniej rok czasu.
Muszę przyznać, że na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie ;) Chyba sobie w tym roku odłożę trochę wiśni i zrobię nalewkę według tego przepisu. Dziękuję za poradnik.
Zdjęcia nie oddają aromatu i smaku :) Ta wiśniówka dobrze się sprawdza na jesienne i zimowe wieczory.