Leczo
- 2 duże cukinie lub kilka małych
- 3 papryki (najlepiej czerwona)
- 2 obrane cebule
- 3 sparzone pomidory
- kawałek wędzonego boczku
- kawałek kiełbasy (np. śląskiej)
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- sól
- pieprz
- zioła (ziele angielskie, 2 listki laurowe, majeranek, czerwona papryka w proszku)
- olej lub smalec do smażenia
TO CI SIĘ PRZYDA
- garnek z grubym dnem
Porada szefa kuchni
Z leczo jest podobnie jak z sałatką jarzynową - w każdym domu przygotowywana z tych samych składników, a wszędzie smakuje inaczej. Moja babcia od dziecka wpajała mi, że leczo smakuje najlepiej, gdy zamiast oleju wykorzystuje się smalec. Miała rację! Próbowaliście?
Leczo przepis
- Przygotuj wszystkie składniki, które po kolei będziesz wrzucał do garnka: cukinię umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę o wielkości ok. 2,5 cm, a następnie przesyp do miseczki.
- Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój podobnie jak cukinię. Przesyp do czystej miseczki i odstaw.
- Sparzone pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Przełóż do przygotowanego naczynia i odstaw.
- Cebulę pokrój w pióra (lub kostkę). Kiełbasę w "półplastry" o grubości ok 1,5 cm, a boczek w kostkę. Umieść wszystko w osobnych naczyniach.
- W garnku o grubym dnie rozpuść ok. 2 łyżki smalcu lub oleju roślinnego.
- Do rozgrzanego tłuszczu dodaj pokrojoną cebulę i mieszaj do momentu aż delikatnie się zeszkli.
- Następnie dodaj boczek, a po chwili pokrojoną kiełbasę.
- Wymieszaj wszystko i po kilku minutach dodaj pokrojoną paprykę.
- Wszystkie składniki podsmaż (co chwile mieszając), a następnie dodaj pokrojone pomidory (świeże).
- Ponownie wymieszaj i po chwili uzupełnij całość pomidorami z puszki wraz z sokiem.
- Na samym końcu dodaj cukinię, aby się nie rozgotowała i zachowała kształt.
- Dopraw całość solą, pieprzem, papryką w proszku, zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem. Wymieszaj wszystko i gotuj pod przykryciem przez ok. 25 min.