Ciasto ze śliwkami
- 4 jajka
- 180 g cukru
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
- ok 500-600 g śliwek (najlepiej węgierek)
- cynamon do smaku
- olej do wysmarowania formy
TO CI SIĘ PRZYDA
- blacha do pieczenia o wymiarach 24 x 28 cm
- mikser
- przesiewacz do mąki
- papier do pieczenia
Porada szefa kuchni
Posyp śliwki przed włożeniem do pieca odrobiną cukru, który przy wysokiej temperaturze się skarmelizuje nadając śliwką niepowtarzalnego smaku. Możesz także użyć cukru waniliowego.
Ciasto ze śliwkami przepis
- Śliwki umyj, a następnie przekrój na połówki i wyciągnij z nich pestki. Jeśli śliwki są większe przekrój je na ćwiartki.
- Do dużej miski przesiej cukier puder i wbij jajka. Przy użyciu miksera utrzyj całość na gładką, jasną masę.
- Do osobnej miski przesiej mąkę i dodaj proszek do pieczenia. Przelewaj powoli i partiami masę jajeczną przez cały czas miksując.
- Na koniec dodaj olej i zmiksuj ciasto do połączenia się składników.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
- Małą blaszkę wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto przelej do formy.
- Na ciasto wyłóż śliwki, rozcięciami ku górze i posyp cynamonem.
- Piecz całość przez około 30-35 minut.
- Po tym czasie wbij w ciasto suchy patyczek w różnych miejscach. Jeśli po wyciągnięciu nie będzie oblepiony ciastem, to znak że jest gotowe.