W każdej cukierni można dostać muffiny z lukrem, z rodzynkami, z kokosem, z pięknymi zdobieniami, ale i tak największe wzięcie mają muffinki czekoladowe. I takie dziś dla Was przygotuję.
Muffinki czekoladowe przepis
Na tarce zetrzyj czekoladę – nie przejmuj się jeżeli zostaną grubsze kawałki.
Do miski wsyp wszystkie suche składniki i wymieszaj.
Następnie dodaj mleko, jajka i masło i zmiksuj na gładką masę.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
Następnie dodaj czekoladę do masy i delikatnie wymieszaj.
Do foremek wlej ciasto do 2/3 wysokości. Rozłóż na blasze i włóż do piekarnika na 25 - 30 minut.
Na dnie piekarnika postaw szklankę z wodą aby muffiny nie przeschły podczas pieczenia
jakie ładne i równiutkie są Twoje muffinki! a czekoladowe uwielbiam!
monika
2011/08/16 23:17
czym zastapić sodę czy w ogóle konieczna?
Kapitan Cook
2011/08/17 09:38
sodę można zamienić na większą ilość proszku do pieczenia – inaczej nie urosną. Można jeszcze podbić białka na pianę oddzielnie, ale wtedy powstanie trochę nie ciasto muffinkowe
Marchewka
2011/08/17 10:06
Moniko soda jest absolutnie konieczna, tak jak pisze Cook można ją zastąpić proszkiem do pieczenia, lub sypkimi drożdżami. Sama kiedyś tak robiłam ale jak kiedyś spróbujesz muffinki upieczone na sodzie to gwarantuję, że poczujesz różnicę:)
matyla
2011/08/17 10:13
Muffinki są niesamowite!! Miałam okazję kilkukrotnie takie wcinać, mmmm, tak łatwo przy nich zapomnieć o diecie;)
Przepis
2011/08/18 19:22
Przepięknie wyglądają te muffinki. Ja nie używam sody jedynie proszek do pieczenia :)
Asia
2011/09/12 18:34
Właśnie się pieką;D Mam nadzieje, że będą dobre:)
Kapitan Cook
2011/09/12 19:01
Asia@ czekamy na recenzje oraz zdjęcia. Można je przesłać na adres http://www.codogara.pl/wyslij-przepis/ Pozdrawiam
Asia
2011/09/12 19:09
Wyszły REWELACYJNE! xD Pyszne. Jedyne co zmieniłam to to, że czekolady nie tarłam tylko pokroiłam sobie na małe cząsteczki :)
Kapitan Cook
2011/09/13 09:30
Cieszymy się bardzo, pozdrawiamy i życzymy smacznego
linguini
2011/11/05 11:41
A KIEDY DODAĆ MASŁO?
Kapitan Cook
2011/11/05 13:21
Świetne pytanie i zarazem spostrzeżenie, już poprawiliśmy przepis. Masło dodajemy razem z płynnymi składnikami. Dzięki za zwrócenie uwagi
Buffo
2011/12/05 07:03
Ile wychodzi babeczek
Kapitan Cook
2011/12/05 15:28
wychodzi ok. 15 babeczek, wielkość tak jak widać na zdjęciach
gosiasla
2011/12/18 16:18
dzisiaj będę piekła to napiszę jakie mi wyszły:))
Kapitan Cook
2011/12/19 09:41
czekamy z niecierpliwością
majkaw25
2011/12/19 13:42
a na ile to porcji????????ten przepis??
Kapitan Cook
2011/12/21 10:13
tak jak w komentarzach wyżej, ok. 15 babeczek
Kucharki ;)
2012/02/07 13:58
Dziękujemy bardzo za przepis, właśnie delektujemy się naszymi wypiekami!
Są pycha! ;) Pozdrawiamy! ;]
Kapitan Cook
2012/02/07 20:21
życzę smacznego i zapraszam do korzystania z innych naszych przepisów :)
john
2012/05/06 11:07
a na ile muffinek to przepis????
Kapitan Cook
2012/05/06 21:18
15
coocker
2012/05/15 17:19
A czy składniki mokre wymieszać razem w jednej misce, czy osobno mleko i osobno jajka dodawać do składników suchych?
Kapitan Cook
2012/05/16 11:42
To nie ma znaczenia. Muffinki a raczej ich ciasto jest tak fajn, że wszystkie składniki można równie dobrze razem zmiksować.
Monia
2012/05/16 20:36
Czy masło ma by rozpuszczone tak jak w wielu przepisach na muffimki?
Kapitan Cook
2012/05/17 13:52
Może ale nie musi. Wystarczy miękkie.
Anonim
2012/05/18 11:25
latwe ja mam 12 lat a upieke:)
marysia
2012/06/03 11:41
Co zamiast mleka???
Kapitan Cook
2012/06/03 13:44
jeśli chcemy być light to mleko odtłuszczone, a jeśli jesteśmy uczuleni to woda lub mleko kozie (chyba nie jest alergiczne). Pozdrawiam
lala
2012/06/05 09:44
Mam pytanie, może to wynika w pewnym sensie z ilości otrzymanych babeczek, ale jak się napełnia foremki? tzn. do jakiej wysokości? bo ciasto urośnie przecież…
Kapitan Cook
2012/06/05 10:37
Do 3/4 wysokości
ewa
2012/07/18 20:30
MAM PYTANIE 2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA I PÓŁ ŁYŻECZKI SODY ?
NIE ZA DUŻO ?
ewa
2012/07/18 20:32
A MLEKA TO MA BYĆ W GRAMACH CZY W LITRACH ?
Kapitan Cook
2012/07/19 10:11
Oczywiście 250 ml. Proszku i sody w sam raz :)
modżo
2012/07/28 20:01
czy zamiast masła może być margaryna?
Kapitan Cook
2012/07/28 21:15
Tak
Arbuz
2012/07/31 15:25
A ja mam takie pytanko: jak to mam włożyć filiżankę z woda do piekarnika? Po co? Nie rozumiem :(
Kapitan Cook
2012/07/31 21:05
Obok foremki kładziemy filiżankę z wodą, aby zwiększyć wilgotność w piekarniku. Lepiej rosną i są mniej suche
US-lovers
2012/08/30 11:53
Gdyby ktoś chciał poznać historię czekoladowych muffinów – równie smakowitą, co same muffiny, to polecam: americanica.wordpress.com/2012/08/30/chocolate-muffins/
Mei
2012/09/29 17:05
Dla ilu osób jest taki przepis ?
Kapitan Cook
2012/09/29 19:58
15 babeczek czyli powiedzmy po 3 na głowę to daje nam przepis dla 5 osób ;)
martyna
2012/10/01 17:22
Zrobie wygladajom pysznie i smakowicie :)
aguśśśś
2012/10/04 17:30
chciałam sie zapytać o co chodzi z tą filiżanką wody ???
Piekielnaaa
2012/10/04 19:21
Mniaaam ;P
Kapitan Cook
2012/10/04 19:33
Chodzi o zwiększenie wilgotności w piekarniku, dzięki tempu muffinki lepiej rosną i nie są tak wysuszone. Podobnie powinno się robić z ciastem drożdżowym.
Wredson
2012/10/11 15:28
Cześć:) mam pytanko , jakiej mąki użyć ? :) Pozdrawiam
Kapitan Cook
2012/10/11 18:57
Najlepiej pszenną tortową typ 450. Pozdrawiam
Anonim
2012/11/03 16:09
Kiedy dodajemy czekoladę ?
Kapitan Cook
2012/11/03 16:44
Na sam koniec. Gdy mamy już gotową masę, wtedy dorzucamy startą czekoladę i delikatnie mieszamy.
Anonim
2012/11/03 18:45
Moje włąśnie są w pekarniku
zuza
2012/11/08 16:59
Upiekłam, ale dodałam jeszcze kakao. Rewelacja :)!
iness
2012/11/17 15:31
Witam!
Właśnie próbuję tego przepisu.Są pyszne :). Piekłam je w 180 stopniach z termoobiegiem.Polecam
julia; ]
2012/12/18 16:53
Kiedy zacząć nagrzewać piekarnik??
Z góry dzięki: )
Kapitan Cook
2012/12/18 19:00
Na samym początku już warto włączyć piec, potem wszystko idzie bardzo szybko.
Kuban
2013/02/01 23:01
Muffinki naprawdę mega dobre, szybkie w przygotowaniu i co najważniejsze można robić z masłem z trawki :) 2 muffinki i człowiek przez 6 godzin sie cieszy :D dzięki i pozdro Cook :)
ny
2013/06/05 15:29
muffinki są przepyszne, robię je z tego przepisu juz któryś raz. Tylko nie wiem dlaczego się zapadają?:(
Kapitan Cook
2013/06/05 15:57
być może za krótko pieczone lub za dużo powietrza w środku ciasta. Czasami lepiej chwilę ciasto przytrzymać w piecu już po upieczeniu przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Justa93
2013/07/19 17:29
Super przepis, zaraz z niego skorzystam bo dzieci mnie już męczą od tygodnia żeby upiec :)
Napisze jak mi wyszły :D
szczerze jeszcze nigdy nie robiłam ani nie jadłam ich…
Justa93
2013/07/20 17:18
Hmmm… wyszły przepyszne :D
Uśmiech dzieci -BEZCENNE !
1grazyna46
2014/02/09 18:17
Też kiedyś zrobię
Joena
2015/04/07 08:47
Robiłam na święta i wyszły całkiem fajne
Joena
2015/04/07 08:53
takie piękne wyszły ;) dzięki bardzo
Codogara
2015/04/08 08:48
Bardzo fajnie wyszły te muffiny, oby więcej takich :D
Olga
2016/07/26 17:01
Fajny przepis muszę spróbować.
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
jakie ładne i równiutkie są Twoje muffinki! a czekoladowe uwielbiam!
czym zastapić sodę czy w ogóle konieczna?
sodę można zamienić na większą ilość proszku do pieczenia – inaczej nie urosną. Można jeszcze podbić białka na pianę oddzielnie, ale wtedy powstanie trochę nie ciasto muffinkowe
Moniko soda jest absolutnie konieczna, tak jak pisze Cook można ją zastąpić proszkiem do pieczenia, lub sypkimi drożdżami. Sama kiedyś tak robiłam ale jak kiedyś spróbujesz muffinki upieczone na sodzie to gwarantuję, że poczujesz różnicę:)
Muffinki są niesamowite!! Miałam okazję kilkukrotnie takie wcinać, mmmm, tak łatwo przy nich zapomnieć o diecie;)
Przepięknie wyglądają te muffinki. Ja nie używam sody jedynie proszek do pieczenia :)
Właśnie się pieką;D Mam nadzieje, że będą dobre:)
Asia@ czekamy na recenzje oraz zdjęcia. Można je przesłać na adres http://www.codogara.pl/wyslij-przepis/ Pozdrawiam
Wyszły REWELACYJNE! xD Pyszne. Jedyne co zmieniłam to to, że czekolady nie tarłam tylko pokroiłam sobie na małe cząsteczki :)
Cieszymy się bardzo, pozdrawiamy i życzymy smacznego
A KIEDY DODAĆ MASŁO?
Świetne pytanie i zarazem spostrzeżenie, już poprawiliśmy przepis. Masło dodajemy razem z płynnymi składnikami. Dzięki za zwrócenie uwagi
Ile wychodzi babeczek
wychodzi ok. 15 babeczek, wielkość tak jak widać na zdjęciach
dzisiaj będę piekła to napiszę jakie mi wyszły:))
czekamy z niecierpliwością
a na ile to porcji????????ten przepis??
tak jak w komentarzach wyżej, ok. 15 babeczek
Dziękujemy bardzo za przepis, właśnie delektujemy się naszymi wypiekami!
Są pycha! ;) Pozdrawiamy! ;]
życzę smacznego i zapraszam do korzystania z innych naszych przepisów :)
a na ile muffinek to przepis????
15
A czy składniki mokre wymieszać razem w jednej misce, czy osobno mleko i osobno jajka dodawać do składników suchych?
To nie ma znaczenia. Muffinki a raczej ich ciasto jest tak fajn, że wszystkie składniki można równie dobrze razem zmiksować.
Czy masło ma by rozpuszczone tak jak w wielu przepisach na muffimki?
Może ale nie musi. Wystarczy miękkie.
latwe ja mam 12 lat a upieke:)
Co zamiast mleka???
jeśli chcemy być light to mleko odtłuszczone, a jeśli jesteśmy uczuleni to woda lub mleko kozie (chyba nie jest alergiczne). Pozdrawiam
Mam pytanie, może to wynika w pewnym sensie z ilości otrzymanych babeczek, ale jak się napełnia foremki? tzn. do jakiej wysokości? bo ciasto urośnie przecież…
Do 3/4 wysokości
MAM PYTANIE 2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA I PÓŁ ŁYŻECZKI SODY ?
NIE ZA DUŻO ?
A MLEKA TO MA BYĆ W GRAMACH CZY W LITRACH ?
Oczywiście 250 ml. Proszku i sody w sam raz :)
czy zamiast masła może być margaryna?
Tak
A ja mam takie pytanko: jak to mam włożyć filiżankę z woda do piekarnika? Po co? Nie rozumiem :(
Obok foremki kładziemy filiżankę z wodą, aby zwiększyć wilgotność w piekarniku. Lepiej rosną i są mniej suche
Gdyby ktoś chciał poznać historię czekoladowych muffinów – równie smakowitą, co same muffiny, to polecam: americanica.wordpress.com/2012/08/30/chocolate-muffins/
Dla ilu osób jest taki przepis ?
15 babeczek czyli powiedzmy po 3 na głowę to daje nam przepis dla 5 osób ;)
Zrobie wygladajom pysznie i smakowicie :)
chciałam sie zapytać o co chodzi z tą filiżanką wody ???
Mniaaam ;P
Chodzi o zwiększenie wilgotności w piekarniku, dzięki tempu muffinki lepiej rosną i nie są tak wysuszone. Podobnie powinno się robić z ciastem drożdżowym.
Cześć:) mam pytanko , jakiej mąki użyć ? :) Pozdrawiam
Najlepiej pszenną tortową typ 450. Pozdrawiam
Kiedy dodajemy czekoladę ?
Na sam koniec. Gdy mamy już gotową masę, wtedy dorzucamy startą czekoladę i delikatnie mieszamy.
Moje włąśnie są w pekarniku
Upiekłam, ale dodałam jeszcze kakao. Rewelacja :)!
Witam!
Właśnie próbuję tego przepisu.Są pyszne :). Piekłam je w 180 stopniach z termoobiegiem.Polecam
Kiedy zacząć nagrzewać piekarnik??
Z góry dzięki: )
Na samym początku już warto włączyć piec, potem wszystko idzie bardzo szybko.
Muffinki naprawdę mega dobre, szybkie w przygotowaniu i co najważniejsze można robić z masłem z trawki :) 2 muffinki i człowiek przez 6 godzin sie cieszy :D dzięki i pozdro Cook :)
muffinki są przepyszne, robię je z tego przepisu juz któryś raz. Tylko nie wiem dlaczego się zapadają?:(
być może za krótko pieczone lub za dużo powietrza w środku ciasta. Czasami lepiej chwilę ciasto przytrzymać w piecu już po upieczeniu przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Super przepis, zaraz z niego skorzystam bo dzieci mnie już męczą od tygodnia żeby upiec :)
Napisze jak mi wyszły :D
szczerze jeszcze nigdy nie robiłam ani nie jadłam ich…
Hmmm… wyszły przepyszne :D
Uśmiech dzieci -BEZCENNE !
Też kiedyś zrobię
Robiłam na święta i wyszły całkiem fajne
takie piękne wyszły ;) dzięki bardzo
Bardzo fajnie wyszły te muffiny, oby więcej takich :D
Fajny przepis muszę spróbować.