Nalewka z pigwy
- 3 kg owoców pigwowca
- 700 – 800 g cukru
- 0,5 l wódki do konserwacji soku
TO CI SIĘ PRZYDA
- makutra lub duża, ciężka miska
- ciemna butelka po winie
- tłuczek do ciasta
- sito
- miska
Porada szefa kuchni
Zbierając owoce pigwowca nie przejmuj się brązowymi plamkami na skórce, ponieważ nie wpłyną one na jakość owocu. Nie używaj jedynie tych które już są lub zaczynają się marszczyć. Ten niecodzienny owoc dostępny jest praktycznie w sezonie od września do października - korzystaj z jego oryginalnych walorów zapachowo-smakowych.
Nalewka z pigwy przepis
- Owoce dokładnie umyj i osusz.
- Przekrój je na pół lub ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki.
- Pokrojone owoce umieść w makutrze i zasyp cukrem.
- Przy użyciu tłuczka do ciasta (drewniany drążek z gałką) ugnieć owoce. Ugniataj, aby uzyskać możliwie jak najwięcej soku z owoców.
- Następnie złocisty sok przelej do butelki po winie.
- Pigwy opłucz z cukru, a następnie przełóż do misy i zalej wódką na ok 10 – 15 minut.
- Po tym czasie alkohol z owoców wlej do syropu pigwowego. W ten sposób uzyskamy zakonserwowany sok, który może leżakować.
- Ostateczne przygotowanie przed podaniem alkoholu powinno mieć miejsce na 2 – 3 godziny przed degustacją ponieważ wtedy alkohol może się odpowiednio przegryźć z sokiem.
- W tym celu wymieszaj w osobnej butelce w proporcjach 1 : 1 (moc każdy dobiera indywidualnie) i odstaw w ciemne miejsce.