Chałka
- 500 g mąki pszennej
- 60g drożdży świeżych
- 6 łyżek cukru
- 200 ml ciepłego mleka
- 150 g masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania z wierzchu
- sezam lub mak do posypania
TO CI SIĘ PRZYDA
- rondelek
- stolnica
- sito do przesiania mąki
- mikser
- czysta ścierka
- papier do pieczenia
Porada szefa kuchni
Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli podczas pieczenia chałki nadmiernie się zarumieni, przykryj ją folią aluminiową, a unikniesz przypalenia.
Chałka przepis
- Do ciepłego (nie gorącego!) mleka wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i dokładnie wymieszaj.
- Zaczyn zostaw do wyrośnięcia na kilka minut, w ciepłym miejscu bez przeciągów.
- W rondelku rozpuść masło i zostaw do przestudzenia.
- Do misy miksera przełóż żółtka i jajko, dodaj 5 łyżek cukru i zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj zaczyn, przesianą mąkę, szczyptę soli i przy pomocy miksera lub ręcznie wyrabiaj ciasto, do połączenia się składników.
- Na koniec dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.
- Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i jednolite.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, bez przeciągów, na około 30 minut.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 6 porcji.
- Z każdej porcji uformuj wałek o długości około 30 cm, podsypując w razie potrzeby mąką.
- Zlep po 3 wałki przy jednym końcu i zaplataj je w warkocz.
- Dokładnie sklej końce warkoczy i lekko podwiń pod spód.
- Chałki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Wierzch chałek posmaruj jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody. Posyp sezamem lub makiem.
- Chałki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.