Tarta limonkowa
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła o zawartości tłuszczu powyżej 80%
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
Masa:
- 4 limonki
- 200 g serka Mascarpone
- 125 g serka Philadelfia
- 150 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 jajka
- 250 ml śmietanki kremówki
TO CI SIĘ PRZYDA
- folia spożywcza
- tortownica o średnicy 26 cm
- tarka o grubych oczkach
- wyciskarka do cytrusów
- 2 miski
- mikser
Porada szefa kuchni
Śmietanka powinna zostać odpowiednio schłodzona przed ubijaniem. Jeśli pozostanie w temperaturze pokojowej, istnieje ryzyko, iż zamiast zgęstnieć, zrobi się z niej masło. Natomiast gdy zostanie zbyt mocna ubita i zobaczysz pierwsze oznaki jej rozwarstwiania (początki powstawania masła) dodaj do niej ok 20 – 30 ml zimnej śmietanki i powoli zacznij ubijać na nowo. Ta sztuczka powinna uratować sytuację.
Tarta limonkowa przepis
- Składniki na ciasto wymieszaj ze sobą i ugniataj, aż uzyskasz jednolitą masę. Jeśli będzie mało elastyczne, dodaj 2 – 3 łyżki zimnego mleka i ponownie zagnieć.
- Następnie ciasto zawinąć w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
- Limonki sparz wrzątkiem, a następnie zlej zimną wodą.
- Całą zieloną skórkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Skórki posłużą do dekoracji.
- Owoce przekrój na pół i wyciśnij z nich sok. Jeśli w soku znajdą się pestki, usuń je.
- W misce umieść serek Philadelphia i Mascapone, dodaj cukier oraz jajka i utrzyj całość mikserem. Następnie dodaj sok z limonek i ponownie utrzyj mikserem.
- W osobnej misce ubij śmietankę na sztywno.
- Bitą śmietanę dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj. Miskę z masą włóż do lodówki.
- Tortownicę wylep ciastem tak, aby powstały ścianki wysokości 3 cm. Spód nakłuj widelcem w kilku miejscach.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni C., a następnie włóż do niego spód od tarty. Piecz go ok 10 – 12 minut, aż uzyska złocisty kolor.
- Gotowy spód odstaw, aby wystygł.
- Piekarnik ustaw na 150 stopni Celsjusza.
- Masę serową wyłóż na upieczony i wystygnięty spód od tarty i włóż całość do piekarnika na ok. 45 minut,
- Gotową tarte udekoruj skórką z limonki i posyp cukrem pudrem.
Ludzie, jakie dobre!!! Must eat :D Zrobiłam nadzienie z przepisu, ale na ciasto mam własny i robię je dzień wcześniej, wtedy jest najlepsze
Tyle się mówi o tej tarcie robionej na setki sposobów, a jeszcze nigdy nie było dane mi jej spróbować. Czy to ciasto nie jest czasem kruche, prawie takie jak przy ciasteczkach?
Tak, jest kruche
Robiłam wczoraj – jest wyśmienita!