Wypieki bezglutenowe
Naleśniki, ciasta, chleb to klasyczni reprezentanci produktów mącznych. Przez wiele lat ludzie nie wyobrażali sobie wypiekania kukurydzianych czy migdałowych bochenków, deklarując przywiązanie do tradycyjnego smaku pieczywa. Trend zdrowego odżywiania oraz wyższa świadomość konsumencka sprawiły, że ludzie zaczęli szukać pomysłowych alternatyw, dzięki którym mogliby uczynić kulinarne klasyki finezyjnymi.
Dieta bezglutenowa zaczęła bić rekordy popularności w Polsce. Wybierają ją zarówno chorzy na celiakię, jak i pasjonaci zdrowego odżywiania. Będąc gluten free zyskujemy m. in. spadek wagi. Jest on bardziej konsekwencją wyeliminowania z codziennej diety niezdrowych przekąsek zawierających znaczną ilość cukru i soli oraz konserwantów zakwaszających i zatruwających nasz organizm. Kolejną zaletą diety bez zbóż jest „konieczność” urozmaicania menu, dzięki czemu poznajemy nowe smaki.
Gryka
Wiedzieliście, że pędy gryki wykorzystuję się w przemyśle farmakologicznym? Mają w sobie tak dużo rutyny, że można ją z niej pozyskiwać. Z kolei jej liście stosowane są do leczenia żylaków oraz wzmocnienia naczyń włosowatych.
Co w takim razie z kaszą? Spożywanie gryczanki działa korzystnie na organizm człowieka, ponieważ dostarcza mu wielu cennych witamin i mikroelementów. Jeżeli macie elektryczny młynek do kawy z łatwością zamienicie ziarenka kaszy na mąkę. Wystarczy wsypać jej dowolną ilość do pojemnika z ostrzem, zamknąć, nacisnąć i gotowe!
Co zrobić z gryczanym proszkiem? Można użyć go do przygotowania np. naleśników.
Jak przyrządzić takie placki? Sprawdźcie nasz przepis!
Składniki:
– 150 ml mleka
– 150 ml wody gazowanej
– 100 g mąki gryczanej
– pół łyżeczki soli
– 30 g oliwy z oliwek
Wykonanie:
Wsypcie mąkę do miski, dodajcie sól, jajka oraz mleko. Miksujcie na gładkie ciasto dodając oliwę. Całość odstawić na minimum pół godziny zabezpieczając miskę ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Szybko, prawda?
Owies
Roślina bardzo kontrowersyjna wśród bezglutenowców. Obecnie owies jest bardzo zanieczyszczony glutenem, jeżeli jednak mamy ochotę upichcić coś z jego znacznym udziałem, warto wybrać się do sklepu ekologicznego i dokładnie czytając etykietę wybrać produkt gluten free.
Do czego można zastosować płatki owiane? Dodając do nich świeże owoce i jogurt naturalny stworzymy pełnowartościowy posiłek idealny na początek dnia. W porze lunchu chętnie przegryziemy kilka zdrowych ciastek owsianych, a na obiad grillowaną indyczą pierś panierowaną w płatkach.
Poniżej przedstawiamy wam naszą propozycję przepisu na domowe dietetyczne ciastka owsiane jak ze zdjęcia.
Składniki:
– 250 g płatków owsianych górskich ekstra
– 2 łyżki mąki owsianej
– 200 g bakalii
– 100 g posiekanych orzechów
– 3 jajka
– 6 łyżek cukru brązowego
– 3 łyżki płynnego miodu lipowego
Wykonanie:
Prażcie płatki owsiane na suchej patelni do nabrania lekko złotego koloru, polejcie miodem i przesypcie do miski, aby je ostudzić. Następnie wymieszajcie z mąką, bakaliami, orzechami i żółtkami. Ubijcie białka na sztywną pianę dosypując pod koniec czynności cukier trzcinowy. Pianę dodajcie do płatków, a całość wymieszajcie drewnianą łyżką. Wybierzcie kształt, jaki chcecie nadać ciastkom, następnie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczcie łakocie ok 20 minut. Voila!
Kukurydza
Kukurydza jest obok pszenicy i ryżu najchętniej uprawianą rośliną zbożową. Nie wszyscy wiedzą, że można z niej pozyskiwać również mąkę, którą można później użyć do wypieku…chleba! Tak, ten wypiek charakteryzuje się niezwykłą lekkością i wprost rozpływa się w ustach! Nadaje się zarówno do jedzenia w wersji wytrawnej, jak na słodko – z dżemem czy czekoladą.
Mamy dla Was znakomity przepis na taki chleb! Wystarczy tylko 5 składników, aby wyczarować taki bochenek. Przyjmujecie wyzwanie? :)
Jakie są wasze ulubione bezglutenowe mąki? Do jakich dań je dodajecie? Może podzielicie się z nami swoimi przepisami i pomysłami zastosowania różnych mąk? Czekamy na wasze propozycje :)
Ja tam dalej nie rozumiem całej tej mody na bezglutenowe potrawy. Kiedyś ludzie nie znali tego terminu, jedli wszystko i jakoś nie było problemu, a teraz każdy nagle jest uczulony bo przeczytał jakieś bzdury w internecie.
Gluten to podstawowy składnik mąki i raczej się to nie zmieni poza tym on również jest bardzo potrzebny w organizmie więc lepiej jest się dwa razy zastanowić czy rzeczywiście dieta bezglutenowa ma jakikolwiek sens dla osób, które nie są uczulone.
Masz rację Paulino! Sprawa wygląda podobnie jak z ADHD – kiedyś nie było tego terminu i jednocześnie nie było problemu. Jednak Ludzie sami wiedzą co dla nich dobre, a więc jeśli decydują się na dietę GLUTEN FREE to chyba robią to świadomie :)
Dobre to, żeby postraszyć ludzi, którzy na co dzień opychają się kluskami, pyzami, ciastkami itd. Moja znajoma rzeczywiście jest uczulona na gluten, jak zje pierogi to boli ją brzuch i ma wysypkę, ale nie przypisuje mące wszystkich swoich dolegliwości życiowych, jak niektórzy… Bez przesady!
Fajne przepisy dla tych, którzy naprawdę mają alergię :)
Ja niestety mam alergię, ale nie mogę żyć bez ciastek, dlatego mam już wielkie doświadczenie i wprawę w pieczeniu owsianych i musli, Wasz przepis bardzo dobry :) piekę też keks bezglutenowy, polecam wszystkim uczulonym słodyczowym maniaczkom!
Podeślij nam swój przepis na keks bezglutenowy ;)