Roladki francuskie ze śliwkami
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g miękkiego masła
- 250 g białego sera
- 100 g cukru pudru
Nadzienie:
- 500 g świeżych śliwek
- 100 g płatków migdałowych
- 3 łyki stołowe bułki tartej
- Przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, mielone goździki
Posypka:
- 2 żółtka
- 100 g płatków migdałowych
TO CI SIĘ PRZYDA
- stolnica
- folia spożywcza
- wałek do ciasta
- silikonowy pędzelek
- papier do pieczenia
- sito
- duża miska
Porada szefa kuchni
Zamiast świeżych śliwek możesz użyć także tych suszonych, to całkowicie odmieni smak i aromat roladek. Świetnie w tym przepisie sprawdzą się także inne suszone owoce, jak np. żurawina. Podane z gałką lodów pistacjowych skomponują niesamowity deser na wrześniowe popołudnie.
Roladki francuskie ze śliwkami przepis
- Na stolnicę przesiej mąkę oraz cukier puder przez sito.
- Następnie rozkrusz biały ser oraz dodaj masło. Całość ugnieć dokładnie na gładkie ciasto.
- Gdy będzie odchodzić od dłoni, uformuj z niego kulkę i zawiń szczelnie w folię spożywczą. Zawinięte włóż do lodówki na 30 minut.
- Śliwki dokładnie umyj i osusz z nadmiaru wody.
- Następnie przetnij owoce na pół i usuń z nich pestki. Połówki wydrylowanych śliwek przekrój ponownie na pół.
- Śliwki umieść w misie i dodaj do nich bułkę tartą, płatki migdałów oraz odrobinę przypraw. Całość delikatnie wymieszaj dłonią i odstaw.
- Schłodzone ciasto wyjmij z folii i wyłóż na czystej stolnicy. Rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach 20 x 30 cm i grubości ok. 1 cm. Podane wymiary nie są sztywną regułą natomiast ważne jest, aby proporcje ich długości były 2:3.
- Rozłóż nadzienie na cieście pozostawiając 2 – 3 cm ciasta bez nadzienia na dłuższym boku.
- Zacznij zwijać ciasto od strony dłuższego boku w stronę tej części gdzie pozostawiłeś wolne miejsce. Część ciasta bez nadzienia będzie sklejać całą roladkę.
- Zawinięte ciasto poporcjuj na kawałki o grubości ok 3 cm (mogą być grubsze).
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
- Na blasze piekarnika rozłóż papier do pieczenia, a na nim rozłożyć kawałki ciasta.
- W miseczce roztrzep żółtko, a następnie posmaruj nim roladki z góry i po bokach.
- Na koniec posyp całość z góry płatkami migdałów.
- Blachy włóż do piekarnika na 30 minut. Gotowe roladki odstaw, aby całkowicie ostygły.