Kanapka lepsza niż w Subway


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 100 g żółtego sera w kawałku (Gouda lub Edam)
  • 3 pojedyncze, średnie filety z kurczaka
  • 2 średnie pomidory
  • 2 ogórki
  • kilka liści sałaty (dowolnej)
  • 2 długie bagietki pszenne
  • Marynata do kurczaka:

  • 6 łyżek sosu Teriyaki (np. marki Tao Tao)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • ulubiony sos: np. ketchup, sos czosnkowy, majonez

TO CI SIĘ PRZYDA

  • miska
  • suszarka do sałaty
  • tarka o grubych oczkach
  • ręczniki papierowe

Porada szefa kuchni

W wersji fit bagietkę pszenną zastąp pełnoziarnistą, a sos Teriyaki możesz przyrządzić samemu. Potrzebne Ci będą: 70 ml sosu sojowego jasnego, 1 połówka pomarańczy, 3 – 4 płatki imbiru marynowanego oraz 1 łyżka jego zalewy, 1 łyżka miodu, 1 łyżka sake oraz sól z pieprzem do doprawienia. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem. Możesz uprzednio pomarańcz obrać z błonek, lecz nie jest to konieczne. Gotowy sos przetrzyj przez sitko.

Poczuj klimat energetycznego nowojorskiego poranka lub popołudniowego lunchu na Times Square! Jeśli zainteresował Cię ten szybki, łatwy przepis na soczystą kanapkę rodem z Subway'a, pewnie jesteś zabiegany niczym prawdziwy Nowojorczyk. Dlatego potrzeba Ci ekspresowej, sycącej przekąski w postaci chrupiącej bagietki wypełnionej po brzegi warzywnym zdrowiem i aromatycznym kurczakiem w marynacie teriyaki. Kanapkę możesz sporządzić w wersji klasycznej lub fit, wykorzystując pieczywo pełnoziarniste.

Kanapka lepsza niż w Subway przepis

  1. Filety z kurczaka umyj, oczyść z błonek i osusz za pomocą ręczników papierowych.
  2. Kurczaka pokrój w ukośne paski o grubości ok. 2 cm i przełóż do miski.
  3. Składniki marynaty wymieszaj, a następnie zalej nią kawałki kurczaka w misce, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
  4. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju usmaż kawałki kurczaka. Pamiętaj, aby mięso wyjąć 30 minut przed planowanym smażeniem z lodówki.
  5. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  6. Pomidory wraz z ogórkamiumyj i pokrój w plastry.
  7. Sałatę umyj i wysusz przy pomocy suszarki do sałaty lub ręczników papierowych.
  8. Bagietki przekrój na dwie równe części, a następnie przekrój je jeszcze wzdłuż ( nie rozcinając ich do końca).
  9. Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 stopni C.
  10. Na każdej przekrojonej bagietce ułóż kawałki kurczaka i posyp startym żółtym serem.
  11. Wstaw do piekarnika i podgrzewaj, aż ser się delikatnie roztopi.
  12. Na kanapce ułóż plastry pomidora, ogórka oraz kawałki sałaty.
  13. Na koniec polej całość ulubionym sosem: ketchupem, majonezem lub sosem czosnkowym i od razu podawaj.