Polędwiczka z ziemniakami
- 1 mała polędwiczka wieprzowa
- 1 żółta cukinia
- 200 g świeżego szpinaku
- 1 opakowanie owoców miechunki
- 300 g małych, mytych ziemniaków
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia
- świeże zioła np.: tymianek, oregano, rozmaryn
TO CI SIĘ PRZYDA
- ręcznik papierowy
- 2 naczynia żaroodporne
- papier do pieczanie lub pergamin
Porada szefa kuchni
Z miechunki możesz przygotować bardzo smaczny, lekko cierpki, słodko kwaśny. Owoce przekrojone na ćwiartki duś na małej mocy palnika cały czas mieszając do momentu aż całkiem skruszeją. Na koniec dopraw ulubionymi przyprawami i podawaj z polędwiczką.
Polędwiczka z ziemniakami przepis
- Polędwiczki opłucz pod bieżącą, zimną wodą i usuń z nich błonki. Następnie mięso osusz papierowym ręcznikiem.
- Z każdej strony dopraw mięso solą z pieprzem i delikatnie natrzyj oliwą.
- Szpinak dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Następnie pozostaw go na sitku, aby odciekł z nadmiaru wody.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni Celsjusza.
- Ziemniaki dokładnie obmyj z zanieczyszczeń pod bieżącą wodą. osusz je papierowym ręcznikiem.
- Następnie pokrój na ćwiartki i rozłóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyścielonej pergaminem. Całość dopraw ziołami oraz skrop oliwą. Sypiąc przyprawy rozcieraj je w palcach.
- Ziemniaki piecz w piekarniku przez 20 – 23 minuty.
- Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu. Gdy będzie rozgrzany wrzuć polędwiczkę i krótko obsmaż dokładnie na rumiano z każdej strony. Gotową zdejmij z palnika.
- Następnie przełóż mięso do osobnego naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika na 11 – 12 minut.
- Na patelnię wlej odrobinę oliwy i ją rozgrzej. Wrzuć na nią szpinak i dopraw solą z pieprzem. Duś całość przez 5 minut na średniej mocy palnika. W te sposób pozostanie w ładnym, zielonym kolorze.
- Cukinię umyj i przy pomocy obieraczki do warzyw utnij z niej długie paski.
- Wyłóż a talerz gotowe polędwiczki, ziemniaki oraz szpinak i udekoruj danie różyczkami z cukinii oraz owocami miechunki.