Herbata z cytryną jest zdrowa – MIT
Może herbata z grubym plastrem cytryny pomaga rozgrzać się zmarzluchom w zimowe dni, ale na pewno nie wpływa korzystnie na ich zdrowie, jeśli parzymy ten napój dodając cytrynkę jednocześnie. Jak to? Dlaczego? Z prostego powodu: herbaciane liście + cytryna = cytrynian glinu, związek bardzo dla nas niezdrowy, ponieważ glin w nadmiarze odkłada się w naszych tkankach i uszkadza je. Poza tym, wrzątek niszczy też witaminy zawarte w cytrynie, m.in. wit. C, więc nici z podbudowania odporności. Herbaciana instrukcja jest zatem jasna: najpierw parzenie, potem żółty plaster.
Cytrynian glinu może powstawać tylko jeżeli PARZYMY herbatę razem z cytryna. Glin jest w liściach, więc jeżeli najpierw się zaparzy herbatę, odcedzi liście i dopiero doda cytrynę, to wtedy nie powstanie sól kwasu cytrynowego z glinem.
Poza tym w walce z przeziębieniem mają duże znaczenie flawonoidy zawarte w cytrynie, a nie tylko witamina C, której zresztą w cytrynie jest wcale nie tak wiele. A flawonoidy nie rozpadają się w takich temperaturach, jakie panują w już zaparzonej herbacie.
Dziękujemy za zwrócenie uwagi na nasz błąd :) już go poprawiliśmy z nadzieją że teraz się zgadza. Może masz więcej takich ciekawostek o zdrowym odżywianiu? Zachęcamy do podzielenia się z naszymi czytelnikami.